Aer curat și sănătos!

Articol
Jun 02, 2020

Dezinfecția aerului în incintele sectorului public (școli, spitale, birouri) este foarte importantă, ceea ce permite evitarea răspândirii virușilor și microbilor care sunt adesea cauza unor infecții mai mult sau mai puțin grave.

Instalarea dispozitivelor UV-C permite o îmbunătățire a condițiilor de viață ale ocupanților, dezinfecția aerului și menținerea componentelor sistemului de aer condiționat curate și eficiente, fără utilizarea substanțelor chimice și menținerea sub control a consumului de energie si apa.

Asigurarea calității funcționării sistemelor HVAC stă în curățarea bobinelor de răcire, a vaselor de scurgere și a altor componente „umede”. Gândindu-ne la o situație fără produse UV-C, toate componentele definite ca "umede", în timp , sunt acoperite cu biofilm și compuși organici. Aceste depuneri, rezultate din curățarea deficitară, se răspândesc prin conductele de aer din interiorul clădirii.

Atunci când mucegaiul, biofilmul și alți compuși organici se acumulează:
- Aerul din interiorul conductelor suferă o deteriorare în ceea ce privește calitatea. Mirosurile urâte și răspândirea iritanților respiratori, a agenților patogeni (#coronavirus) și a alergenilor se dezvoltă.
- Debitul de aer prin conducte devine limitat datorită murdăriei, ceea ce duce la o reducere a confortului și a performanței energetice.
- Durata de viață a echipamentelor și a materialelor este redusă, iar cerințele de întreținere cresc. Toate aceste elemente amenință „cele trei E” ale unei clădiri: Energie, Eficiență și Economie … numitorul comun pentru construirea unei clădiri durabile din punct de vedere ecologic.

Dezinfecția cu ultraviolete (UV-C) este o tehnologie care răspunde la menținerea curățeniei componentelor HVAC, la reducerea utilizării produselor chimice prin controlul consumului de energie și apă. Dezinfecția cu UV-C ajută la menținerea sau, în modernizare, la îmbunătățirea semnificativă a calității aerului din interior. Instalarea sistemelor UV previne formarea și reduce răspândirea diferitelor categorii de organisme, care pot crește și / sau se pot răspândi în sistemele moderne de tratare a aerului. Acestea includ agenți patogeni (viruși, bacterii și ciuperci, care pot provoca o varietate de boli), alergeni (bacterii și mucegai, care pot provoca rinită alergică, astm, febra umidificatorului și pneumonie de hipersensibilitate) și toxine (endotoxine și micotoxine, care pot provoca o varietate de efecte toxice, iritații și mirosuri). Potrivit ASHRAE și US General Services Administration (pag. 127), razele UV-C previn „creșterea și transferul” microbian în spațiile de locuit. Corpurile de lumină ultravioletă SPECTRA rezolvă toate aceste probleme de igienă și eficiență.

Click aici pentru mai multe sisteme UV ce se pot monta în HVAC.

Sursa: Light Progress

Articole recomandate