De ce piesele OEM sunt esențiale pentru sistemele UV de dezinfecție a apei

Articol
Dec 05, 2023

În aplicații municipale, în industria farmaceutică sau în industria alimentară, utilizarea tehnologiei UV de dezinfecție a apei a schimbat modul în care se respectă standardele de igienă și siguranță a consumului. Multe companii preferă și investească în echipamente de sterilizare UV, pentru beneficiile pe care le aduc. Deosebit de importantă pentru funcționarea corectă și întreținerea acestora este achiziția de piese OEM pentru sisteme UV.

Piesele OEM (Original Equipment Manufacturer) sunt piese originale, fabricate de o companie care produce piese și echipamente care nu pot fi comercializate de un alt producător. La concepția acestora stau ani de cercetări și optimizări, urmate de validări de la terți, astfel încât piesele să se integreze perfect în echipamentele tehnice și să le asigure o funcționare optimă și o durată de viață în conformitate cu specificațiile producătorului și cu așteptările utilizatorilor. 

De ce sunt piesele OEM importante pentru sistemele UV de dezinfecție a apei?

În cadrul echipamentelor UV de dezinfecție a apei, eficiența sistemului este reprezentată de capacitatea acestuia de a furniza doza corectă de radiație UV, astfel încât să se asigure puritatea microbiologică a apei, cu un consum rațional de energie electrică. Toate componentele sistemului UV conlucrează pentru a asigura funcționarea în parametri optimi și sunt proiectate astfel încât să se potrivească perfect una cu cealaltă, ca într-un puzzle. 

ProLine PQ EO sterilizator UV pentru dezinfectia apei de uz municipal, producator Nuvonic (Hanovia)

Acest lucru înseamnă că niciun alt producător de piese de schimb nu ar putea ajunge la performanțele obținute prin ani de cercetare și că sistemul UV de dezinfecția a apei nu își va atinge eficiența programată, decât prin utilizarea de piese OEM. Cu alte cuvinte, dacă sterilizatorul UV este proiectat să funcționeze cu un anumit tip de lămpi UV bactericide, va fi nevoie să le înlocuiești cu același timp de lămpi, de la producători autorizați.

Utilizarea de piese OEM este esențială pentru menținerea performanțelor de dezinfecție a apei și, în același timp, pentru funcționarea optimă și întreținerea ansamblului. Sintetizând, piesele OEM pentru sisteme UV contribuie la:

Importanța înlocuirii periodice a acestor piese pentru eficiența sistemului


Continuitatea dezinfecției UV este esențială atât în aplicațiile municipale, cât și în activitățile de producție, ceea ce înseamnă ca la instalarea de sisteme UV de sterilizare a apei, va trebui să iei în considerare întreținerea echipamentelor și înlocuirea periodică a unor componente, cu piese OEM. 

Cele mai frecvent înlocuite piese sunt lămpile UV, tecile de quartz în care se introduc acestea și care asigură o barieră necesară între apă și lămpi, și senzorii UV care măsoară debitul apei, transmitanța UV a acesteia și ajustează doza necesară de radiație în funcție de parametri menționați.

Înlocuirea periodică a lămpilor UV este esențială. Folosește numai lămpi OEM pentru echipamentele UV instalate și vei asigura astfel o dezinfecție eficientă a apei!

În timp, tecile de quartz pot fi afectate de mineralele din apă, care se depun pe suprafața lor, ceea ce face ca radiația UV să nu mai ajungă cu aceeași intensitate la fluxul de apă, chiar dacă lampa UV este în parametri optimi. Se impune deci o curățare periodică și înlocuirea lor o dată la doi ani. 

Senzorii care permit monitorizarea în timp real a performanțelor sistemului și ajustarea dozei de UV în funcție de debit și transmitanța apei își pot pierde în timp din sensibilitate. Pentru a te asigura de măsurători corecte, de o dezinfecție eficientă, cu un consum redus de energie electrică, este important să înlocuiești senzorii cu piese OEM.

Riscurile utilizării pieselor contrafăcute - non OEM

Orice companie de apă și orice agent economic este, desigur, interesat de reducerea cheltuielilor. Piesele contrafăcute – non OEM sunt mai ieftine, însă acest avantaj aparent este, de fapt, o capcană, întrucât utilizarea lor comportă o serie de riscuri, deloc de neglijat.

În primul rând, pentru instalarea pieselor contrafăcute, nu vei putea apela la personal specializat, din partea distribuitorului de sisteme UV. Mai mult, folosirea de piese non OEM duce la pierderea garanției pentru sistemul UV achiziționat.

Oricât de mult s-ar strădui producătorii de piese contrafăcute să imite tehnologia originală, nu vor putea înlocui ani de cercetări ale proiectanților de echipamente UV. Deci, piesele contrafăcute nu au aceleași calități și nu pot asigura aceleași performanțe ale dezinfecției. Pentru multe companii, riscurile contaminării microbiologice sunt uriașe și pot duce la sancțiuni, procese judiciare, suspendarea activității, retragerea produselor de pe piață sau închiderea definitivă a punctelor de lucru.

Un alt dezavantaj major al folosirii de piese non OEM este acela că aceste componente pot cauza defecțiuni în sistemele UV și le pot afecta durata de viață. Așadar, tentația pieselor ieftine, contrafăcute, nu își are justificare din punct de vedere economic.

Alegerea pieselor OEM de la SPECTRA PROFESSIONAL UV SOLUTIONS

Pentru păstrarea performanțelor sistemelor UV de dezinfecție a apei, întreținere optimă și menținerea duratei de viață, Spectra Professional UV Solutions recomandă numai utilizarea de piese OEM adecvate fiecărui model de sterilizator și aplicațiilor acestuia. În oferta magazinului spectra.ro se regăsesc piese de schimb OEM de la furnizori care și-au dovedit competențele pe piața de profil: Nuvonic, Wedeco, Light Progress, SITA sau Trojan.

Asigurarea unei rezerve de piese de schimb OEM contribuie la reducerea timpului de nefuncționare a sistemelor UV pentru dezinfecția apei și la remedierea rapidă a eventualelor defecțiuni cauzate de componentele îmbătrânite. În același timp, utilizând doar componente UV certificate OEM poți menține performanțele sistemului, o dezinfecție eficientă pentru siguranța consumatorilor și a proceselor de producție, precum și un consum rațional de energie electrică, pentru îndeplinirea obiectivelor de durabilitate ale companiei tale.


Articole recomandate