Dezinfecția cu UV în bucătăriile profesionale - eliminarea grăsimilor și controlul mirosurilor

Articol
Mar 04, 2020

Dacă hota este păstrată curată, acest lucru vă ajută să preveniți și să eliminați problemele de eficiență ale întregului sistem de ventilație și, în același timp, să mențineți un risc redus de incendiu.

 

Pe lângă riscul de incendiu, problemele legate de mirosurile produse de gătitul alimentelor reprezintă o problemă din ce în ce mai frecventă. Substanțele responsabile sunt în principal acizii grași, hidrocarburile alifatice și aromatice, aminele aromatice și aldehidele.

 

Tipul și cantitatea de poluanți emiși depind în principal de tipul de produs gătit, de metodele de gătit și de mijloacele utilizate pentru gătit. Există multe modalități de a filtra mirosurile, dar nu există reguli specifice privind „poluarea olfactivă”.

 

Mirosul este un fenomen complex care trebuie înțeles nu numai pentru gama largă de substanțe potențial mirositoare, ci mai ales deoarece capacitatea unei substanțe de a fi percepută de sistemul olfactiv depinde de mai multe aspecte obiective (volatilitate, solubilitate în apă etc.) decât subiectiv (fiziologic și psihologic al observatorului), dar poate implica și mediul (temperatura, presiunea, umiditatea relativă a aerului, viteza și direcția vântului). Aceasta înseamnă că aceeași substanță, la distanță de sursă, este percepută diferit de către diferiți oameni.

 

Tehnologia cu raze UV este cel mai eficient mod de a elimina grăsimile din hote de bucătărie.

 

UV-SMELL-SQ montat în interiorul hotei

 

Sistemul ideal de ventilație dintr-o bucătărie profesională mare ar trebui să conțină și lămpi UV, eventual împreună cu sisteme de filtrare prin dioxid de titan (TiO2) și săruri de argint.

 

Pentru menținerea curățeniei și pentru un efect prelungit asupra eliminării mirosurilor, este adesea necesar să se ia în considerare aplicarea lămpilor UV în combinație cu emisia de ozon. Aplicat în interiorul hotei de bucătărie și al sistemelor de aspirație, UV-SMELL contribuie semnificativ la minimizarea acestor probleme.

 

UV-SMELL-SQ

 

Lămpile UV sunt lămpi cu vapori de mercur care emit raze cu lungimea de undă specifică a benzii C (UV-C), capabilă să rupă legăturile compușilor grași prin descompunerea lor în molecule mai simple (H2O, CO2 etc.) astfel se creează ceea ce se numește științific „ardere la rece”.

 

Unele dintre aceste lămpi sunt realizate dintr-o sticlă de quartz transparent cu o lungime de undă de 180 nanometri, capabilă să „transforme” moleculele de oxigen în molecule de ozon (O3).

 

Proprietățile ozonului :

 

 

Ozonul este de fapt o moleculă extrem de instabilă, care tinde să se transforme rapid în oxigen. Cu toate acestea, aplicarea în instalațiile de ventilație a bucătăriei este foarte eficientă pentru eliminarea mirosurilor tocmai pentru că ozonul este capabil să „urmărească” mirosurile de-a lungul conductelor, eliminându-le înainte de a fi eliberate în exterior.

 

Imediat ce ozonul intră în contact cu o materie organică, se declanșează o reacție de oxidare. Practic, moleculele sunt oxidate, transformate în molecule inofensive, eliminând astfel orice formă de miros urât.

 

În plus, dioxidul de titan are o acțiune specifică asupra eliminării COV-urilor și CON-urilor (compuși zburători organici și neorganici), deoarece acționează ca un catalizator capabil să degradeze numeroși compuși organici. Exploatând proprietățile sale, acesta este capabil să distrugă compușii organici depuși și să-și activeze capacitățile de autocurățare și poluare. La aplicarea acestui tip de sistem, singura măsură de precauție este montarea acestuia în aval de filtre mecanice care micronizează moleculele de grăsime, cum ar fi rețelele comune sau filtrele la labirint.

 

Avantajele utilizării sistemelor UV-SMELL

 

 

Beneficii

 

 

Pe lângă cele enumerate, avantaje mari pot fi găsite mai presus de toate prin combinația diferitelor tehnologii, obținând îmbunătățiri pentru gestionarea întregii ventilații în bucătării.

 

Există diferite moduri de aplicare a sistemelor UV: UV + Ozon și UV + Ozon + Filtre cu dioxid de titan. Odată ce situația specifică a fost analizată, este important a fi luate în considerare aceste puncte esențiale:

 

 

Vezi aici mai multe detalii despre UV-SMELL

 

Sursa: www.lightprogress.it/en

Articole recomandate