În activitatea unei companii de apă-canal, sunt deopotrivă de importante atât furnizarea apei pentru populație, cât și colectarea apelor uzate, pentru care există conducte speciale. Consumul curent de apă într-o localitate generează și un flux de ape uzate, cărora sistemul de canalizare trebuie să le facă față. Apele uzate trebuie deversate, astfel încât conductele să poate prelua permanent alte volume de lichid.
Normele de protecție a mediului impun purificarea apelor uzate înainte de a fi deversate și a reintra în circuitul natural. Echipamentele UV pentru dezinfecție reprezintă soluții inteligente pentru tratarea apei, economice și prietenoase cu mediul, prin care se realizează o purificare microbiologică a apelor din conducte. Folosirea lor prezintă o serie de beneficii pentru companiile de furnizare a apei și pentru consumatorii industriali.
Impactul poluării apelor uzate asupra mediului înconjurător
Deversarea necontrolată a apelor uzate în râuri, în lacuri, mări și oceane sau în sol este o sursă semnificativă de poluare. Apele murdare rezultate din consumul utilizatorilor casnici sau din consumul industrial pot cauza tulburări majore în ecosistemele acvatice, prin moartea unor specii de plante și animale și dezechilibre în lanțul trofic. Sunt afectate astfel sursele de hrană ale oamenilor, viața comunităților dependente de pescuit, turismul și alte sectoare economice.
Microorganismele care se dezvoltă în apele uzate pot pune în pericol sănătatea oamenilor și animalelor. Unele dintre acestea sunt rezistente la metodele tradiționale de tratare a apei, cum ar fi dezinfecția cu clor. Clostridium este o astfel de bacterie, care provoacă anual peste 500.000 de cazuri de îmbolnăvire.
Poluarea microbiologică și poluarea chimică sunt deopotrivă de periculoase pentru mediu. Excesul de clor folosit în tratarea apei uzate poate ucide eficient o serie de microorganisme, însă cantitatea de clor care depășește limitele admise la deversare poluează chimic mediul.
Tehnologia UV este o soluție eco-friedly pentru purificarea apelor uzate, fără produse reziduale și fără emisii de carbon. Aceasta se realizează prin sisteme UV cu lămpi cu lumină UV-C, montate în instalațiile de purificare a apei uzate.
Partea nevăzută din activitatea unei companii de apă-canal implică și tratarea apelor uzate înainte de a fi deversate în emisar. Soluțiile UV inteligente de dezinfecție a apei uzate fac etapa de purificare mai sigură și mai eficientă.
Sterilizatorul UV ProLine WW IL produs de Nuvonic curăță apele uzate, astfel încât acestea să poată fi deversate în siguranță în râu sau în mare. Purificarea în canal închis sau în tub funcționează în acest caz prin trecerea apei sub presiune printr-o conductă în care este expusă razelor UV-C, emise de lămpile UV.
Lumina UV-C sau lumina germicidală este acel tip de radiație ultravioletă care are capacitatea de a distruge microorganismele periculoase, chiar și pe cele rezistente la clor, cum ar fi temutele adenovirusuri și clostridium.
Cu ajutorul unor sterilizatoare UV apă se obțin rezultate excelente în procesul de purificare a apelor uzate. Pentru sistemele în canal închis, dispozitivul Nuvonic UV ProLine WW IL asigură o dezinfecție fără substanțe chimice, în urma căreia apa uzată poate fi deversată fără restricție în râuri sau în mare. Se protejează astfel mediul de substanțe microbiologice care pot pune în pericol sănătatea oamenilor și a animalelor.
Sterilizatorul UV pentru ape uzate de la Nuvonic se integrează ușor în instalația existență și este ușor de întreținut și monitorizat. Sistemul automat de curățare a tecilor de quartz în care sunt introduse lămpile UV este astfel conceput încât să detecteze automat atunci când tuburile se murdăresc și nu mai permit luminii UV-C să pătrundă prin apa uzată și să acționeze prin distrugerea germenilor.
Apa uzată rezultată din folosința domestică sau industrială trece printr-un proces de purificare complex, cu mai multe etape. După o curățare inițială, în care se realizează o sedimentare a impurităților și o clarificare primară, apa murdară este supusă apoi acțiunii bioreactorilor, prin enzime și procese biologice, după care urmează o curățare secundară, cu ajutorul substanțelor dezinfectante, al căror rol este de a ucide microorganismele periculoase care se dezvoltă în apa uzată. După această fază intervin sterilizatoarele UV care asigură distrugerea germenilor periculoși, rezistenți la clor.
Tehnologia UV a fost adoptată cu succes în industria alimentară. Calitatea microbiologică pură a unora dintre apele minerale îmbuteliate din România este garantată prin utilizarea sistemelor cu lămpi UV cu lumină germicidală.
De asemenea, siropul de zahăr, folosit la prepararea băuturilor răcoritoare dulci este purificat cu lumină UV. Siropul dulce este un mediu propice dezvoltării microorganismelor periculoase, iar folosirea sistemele cu lămpi UV îi asigură puritatea microbiologică, astfel încât băuturile preparate să fie sigure pentru consumatori.
Pentru domeniul sanitar, purificarea apelor uzate cu sisteme UV reprezintă soluția optimă, care împiedică propagarea unor germeni extrem de periculoși pentru mediu și sănătatea oamenilor.
Beneficiile din punct de vedere al eficienței energetice, întreținerea ușoară și costurile reduse pentru tratarea apei au făcut ca tehnologia UV să fie adoptată cu succes de unele companii de furnizare a apei din țara noastră. Orașe precum Constanța, Târgu Secuiesc și Oradea au înțeles importanța protejării mediului prin deversarea în siguranță a apelor uzate, după tratarea UV, și a protejării sănătății populației prin folosirea sistemelor UV de purificare a apei.
Sistemele UV pentru dezinfecția apelor uzate din conducte reprezintă o soluție inteligentă, economică și prietenoasă cu mediul, prin care apele uzate rezultate din folosința casnică sau din activitățile consumatorilor industriali reintră într-un circuit natural sigur pentru oameni, plante și animale, cu cheltuieli reduse și eforturi minime pentru întreținere și reparații.