Ce este Transmitanța UV și de ce este important să știm?

Articol
Jun 02, 2021

Când oferim o soluție, ne asigurăm că toți cei trei parametri cheie, cum ar fi Doza UV, Debitul și Transmitanța UV (UVT) sunt cunoscuți. Astfel, ne putem asigura clienții că vor primi un sistem UV care funcționează eficient conform nevoilor lor.

Ce este Transmitața UV (UVT)?

Transmitanța UV reprezintă cantitatea de lumină UV care trece prin apă și se masoară în procente.

De ce este important să cunoaștem Transmitanța UV?

UVT este cel mai important parametru de calitate a apei pentru dimensionarea unui sistem UV și influențează atât costul echipamentului UV, cât și costurile de operare. Valorile UVT de proiectare prea conservatoare pot duce la necesitatea de echipamente suplimentare și reactoare mai mari, în timp ce valorile de proiectare UVT inadecvat de mari pot încălca nivelurile permise prin dezinfecția insuficientă a apei.

UVT are un impact mare asupra performanței sistemului UV, de aceea este un parametru critic în dimensionarea unui sistem UV. Dacă aveți UVT mai scăzută decât valoarea inițială, atunci intensitatea UV va fi mai mică și respectiv dezinfecția nu va fi eficientă.

Cum se masoară UVT?

Cantitatea de raze UV la 254 nm care trebuie să treacă printr-o lungime definită a probei de apă, se compară cu aceeași lungime a unei probe de apă distilată. Lungimea traseului standard este de 10 mm.

Valori UVT tipice pentru diferite tipuri de apă:

Tip apăTransmitanta UV tipică (1 cm) @ 254 nm
Apă ultrapură≥ 98%
Apă potabilă70 – 96%
Apă din piscinăapprox. 94%
Apă de mare70 – 90%
Efluent tratat terțiar60 – 70%
Efluent tratat secundar45 – 60%
Efluent tratat primar20 – 45%


Opțiuni pentru determinarea UVT

Determinarea cu precizie a Transmitanței UV (UVT) la dimensionarea unui nou sistem de dezinfecție UV nu poate fi subestimată. Utilizarea unei valori UVT precise în timpul dimensionării și funcționării noilor echipamente UV poate avea un impact direct atât asupra consumului de energie, cât și asupra obținerii performanței dorite de dezinfecție.
Cu toate acestea, mulți clienți care se gândesc la noi echipamente de dezinfecție fie nu au acces la instrumentele adecvate, fie pur și simplu nu sunt conștienți de diferitele opțiuni disponibile pentru măsurarea UVT a apei sau fluidului pe care vor sa îl dezinfecteze.

Există mai multe moduri prin care puteți măsura Transmitanța UV a apei sau a altui fluid (cum ar fi siropul de zahăr sau saramura) pentru a vă permite să furnizați aceste informații producătorului UV, care poate apoi să dimensioneze corect sistemul UV:

1. Trimiteți o probă de apă sau fluid la un laborator local

Puteți trimite un volum mic de fluid la un laborator local pentru a vă determina Transmitanța. Majoritatea laboratoarelor vor percepe o taxă pentru acest serviciu, în funcție de parametrii pe care îi pot măsura. Avantajul utilizării serviciilor unui laborator pentru a determina UVT este că și alți parametri importanți care sunt relevanți pentru funcționarea unui sistem UV pot fi măsurați în același timp. Aceștia sunt concentrația de fier, mangan, solide în suspensie totale (TSS), turbiditate (NTU) și carbon organic total (TOC).

2. Trimiteți o probă de apă sau fluid producătorului UV

Producătorii UV de renume vor avea, de asemenea, capacitatea de a măsura Transmitanța fluidelor în punctele lor de lucru. Probele pot fi trimise direct producătorului, care va testa fluidul și deseori va putea oferi rezultate mai rapide decât un laborator terț.

3. Folosind un instrument UVT portabil direct pe teren

Există câteva instrumente disponibile pe piață pentru măsurarea UVT direct pe teren. Deoarece nu este nevoie să trimiteți o probă pentru testare, acest lucru poate economisi timp și bani. Aceste instrumente sunt dispozitive de mână, portabile, care pot măsura cu exactitate Transmitanța oricărui fluid prin colectarea unui eșantion mic și testarea imediată direct la locație.

Instrumentele UVT portabile pot fi achiziționate de la o companie de instrumente sau împrumutate de la un distribuitor local, care de multe ori au dispozitive disponibile pentru utilizare de către clienți. Această metodă de testare poate economisi o cantitate considerabilă de timp și poate produce un rezultat aproape instantaneu.

4. Generați un raport UVT utilizând un analizor continuu de Transmitanță

Pentru aplicațiile în care calitatea apei poate varia in funcție de sezon sau de la lot la lot într-un proces industrial, ar putea fi benefic să instalați un analizor UVT continuu cu câteva luni înainte de achiziționarea unui sistem UV de dezinfecție. Un raport al analizorului UVT disponibil înainte de achiziționarea echipamentului va ajuta la înțelegerea nivelurilor UVT minime și maxime, mai degrabă decât să se ia în considerație rezultatul unei probe unice.

Acest lucru este deosebit de important pentru aplicațiile de dezinfecție cu debite semnificative, unde investiția în echipamente de dezinfecție UV ar putea fi de sute de mii de euro.

Indiferent de metoda de determinare a UVT aleasă, furnizarea rezultatelor reale ale testului UVT va oferi producătorului UV o imagine reală a calității apei, ajutându-l să dimensioneze corect noul sistem UV.

Dacă aveți nevoie de ajutor în alegerea unui sistem UV, scrieți-ne un mail pe adresa contact@spectra.ro și vă vom răspunde în cel mai scurt timp.

Sursa:

Hanovia

Articole recomandate