Sistemul ideal de ventilație dintr-o bucătărie profesională mare ar trebui să conțină lămpi UV, împreună cu filtre din metale speciale (dioxid de titan (TiO2) și săruri de argint) pentru accelerarea procesului de descompunere și eliminare a grăsimilor.
Sistemul UV SMELL-SQ se folosește pentru hotele din bucătăriile restaurantelor. Lampa UV care generează ozon împreună cu filtrul TIOX oxidează grăsimile din aerul exhaustat. Prin acest tratament se elimină mirosul din aer precum și depunerile de grăsimi de pe tubulatura hotei și de pe mobilierul din bucătărie. Tehnologia cu raze UV+Ozon este cel mai eficient mod de a elimina grăsimile din hotele de bucătărie și de a împiedica depunerea acestora pe mobilier și pereți, iar mirosurile sunt eliminate înainte ca acestea să părăsească tubulatura de ventilație.
SPECTRA UV este distribuitor unic în România al sistemelor Light Progress, producătorul gamei UV SMELL.
Pe lângă riscul de incendiu, problemele legate de mirosurile produse de gătitul alimentelor reprezintă o problemă din ce în ce mai frecventă. Substanțele responsabile sunt în principal acizii grași, hidrocarburile alifatice și aromatice, aminele aromatice și aldehidele.
Dacă hota este păstrată curată, acest lucru vă ajută să preveniți și să eliminați problemele de eficiență ale întregului sistem de ventilație și, în același timp, să mențineți un risc redus de incendiu.
Varietatea și cantitatea de poluanți emiși depind în principal de tipul de produs gătit, de metodele de gătit și de mijloacele utilizate pentru gătit. Există multe modalități de a filtra mirosurile, dar nu există reguli specifice privind „poluarea olfactivă”.
Tehnologia cu raze UV este cel mai eficient mod de a elimina grăsimile din hote de bucătărie.
Lămpile UV sunt lămpi cu vapori de mercur care emit raze cu lungimea de undă specifică a benzii C (UV-C), capabilă să rupă legăturile compușilor grași prin descompunerea lor în molecule mai simple (H2O, CO2 etc.) astfel se creează ceea ce se numește științific „ardere la rece”. Unele dintre aceste lămpi sunt realizate dintr-o sticlă de quartz transparent cu o lungime de undă de 180 nanometri, capabile să „transforme” moleculele de oxigen în molecule de ozon (O3).
Proprietățile Ozonului sunt: ultra curat și efect persistent în timp; ozonul este de fapt o moleculă extrem de instabilă, care tinde să se transforme rapid în oxigen. Cu toate acestea, aplicarea în instalațiile de ventilație a bucătăriei este foarte eficientă în eliminarea mirosurilor tocmai pentru că ozonul este capabil să „urmărească” mirosurile de-a lungul conductelor, eliminându-le înainte de a fi eliberate în exterior. La aplicarea acestui tip de sistem, singura măsură de precauție este montarea acestuia în aval de filtre mecanice care micronizează moleculele de grăsime, cum ar fi rețelele comune sau filtrele labirint.
Beneficii
Pe lângă cele enumerate, avantaje mari pot fi găsite mai presus de toate prin combinația diferitelor tehnologii, obținând îmbunătățiri pentru gestionarea întregii ventilații în bucătării.
Există diferite moduri de aplicare a sistemelor UV: UV + Ozon și UV + Ozon + Filtre cu dioxid de titan. Decizia vine în urma analizei profesionale a mai multor parametri ai sistemului existent de evacuare folosit în bucătărie.
Apelați-ne la numărul 0770.187.379 sau trimiteți un e-mail: contact@spectra.ro, dacă aveți întrebări despre soluția tehnică UV potrivită.
Vezi mai multe