În cele mai frecvente situații, apa este "dură" sau conține fier, mangan sau sulfuri în concentrații ridicate.
Poți elimina aceste probleme cu un sistem de filtrare și un dedurizator.
Găsesti sisteme complete de filtrare pe www.akro.ro, sau poți cumpăra direct un dedurizator galvanic de pe www.kalyxx.ro.
De asemenea, apa poate fi contaminată microbiologic; virusurile și bacteriile din apă te pot îmbolnăvi fără să ști de prezența lor, deoarece virusuri patogene precum E-coli, Giardia, Cryptosporidium nu au miros specific și nici nu modifică gustul și culoarea apei. Pentru a identifica exact ce microorganisme sunt prezente în apă, recomandăm ca înainte de alegerea tipului de dezinfecție, recoltarea unei proba de apă și testarea acesteia la un laborator de specialitate, pentru a emite un buletin de analiză. În baza acestuia poți identifica ce soluție să alegi pentru dezinfecție.
Dezinfecția apei cu Ultraviolete este un proces fizic cu efecte imediate, care nu implică utilizarea substanțelor chimice. Acest proces se bazează pe expunerea apei la o sursă de radiație electromagnetică (raze UV) emise la o frecvența de 253.7 nm, care inactivează complet microorganismele prezente în apă prin ruperea AND-ului. Microorganismele inactivate nu se mai pot înmulti, iar un microorganism care nu se poate înmulti este considerat “mort” și nu mai poate infecta gazda.
Dacă alegi această metodă de tratare a apei vei mai avea nevoie de un echipament de filtrare pe care să îl montezi înainte de sterilizatorul UV, pentru a elimina particulele în suspensie din apă.
În cazul în care apa este dură, vei evea nevoie și de un dedurizator pentru a nu avea depuneri pe teaca de quartz, care să diminueze efectul germicid al lămpilor.
Pe de altă parte, clorinarea este un proces ce utilizează substanțe chimice pentru dezinfecția apei și necesită un timp de reacție de 30 de minute, de aceea se recomandă montarea unui vas tampon pentru stocarea apei.
În cazul dezinfecției UV întreținerea este simplă și necesită înlocuirea lămpii UV la aproximativ un an și curățarea ocazională a tecii de quartz, sau înlocuirea acesteia la aproximativ 2 ani.
Pentru clorinare, pe langa monitorizarea frecventă și reumplerea sistemului cu reactiv, va trebui curățat întreg echipamentul de două ori pe an. Clorul fiind puternic coroziv, va fi nevoie de verificare și înlocuire a pieselor care încep să corodeze.
Clorinarea asigură dezinfecție reziduală, adică efectul de dezinfecție persistă în timp.
Dezinfecția cu UV poate elimina microorganisme precum Giardia, Cryptosporidium sau Clostridium, dacă sterilizatorul UV este ales corespunzător. Unele microorganisme necesită o doza UV mai mare pentru a le inactiva, acest lucru presupune un timp mai îndelungat de expunere la radiația UV și o putere mai mare a lămpii.
Dezinfecție UV
Avantaje
Dezavantaje
Clorinare
Avantaje
Dezavantaje
In concluzie, pentru a asigura dezinfecția maximă și de durată, se pot utiliza ambele metode simultan, UV-ul fiind instalat in continuare ca ultimă treapta de tratare.
Daca vrei o ofertă pentru un sistem UV scrie-ne pe contact@spectra.ro și iți vom răspunde în maxim 15 minute. Sau poți alege un model de aici și te vom ajuta noi cu dimensionarea.
Pentru alte metode de tratare a apei poți apela cu încredere la colegii noștri pe adresa contact@akro.ro.
Vezi și oferta noastră pentru sterilizatoarele Aquada la care primești bonus un filtru cu cărbune activ.