Dezinfecția apei cu sisteme UV în industria alimentară: ce este și cum funcționează

Articol
Mar 29, 2023

Industria alimentară este supusă unor rigori de igienă foarte stricte din dorința de a păstra un mediu cât mai sigur de lucru pentru angajați și a putea livra produse și servicii de calitate, care să nu fie periculoase pentru consumatori. Provocarea apare în momentul în care aceste cerințe trebuie implementate pentru a elimina orice risc de contaminare. Cum îndepărtezi toți agenții patogeni fără să utilizezi substanțe chimice toxice? Sau cum păstrezi mediile umede, sigure, fără să fie nevoie să adaugi dezinfectanți puternici în apă sau pe alte suprafețe?

În cele ce urmează vei primi răspunsul la aceste întrebări și nu numai. Vei afla tot ce trebuie să știi despre puterea razelor UV în procesele de dezinfecție și despre cum poți utiliza sisteme complexe oferite de SPECTRA - PROFESSIONAL UV SOLUTIONS pentru a igieniza perfect orice suprafață, în special apa, într-un timp foarte scurt.

Ce este dezinfecția apei cu sisteme UV în industria alimentară?

Principalul avantaj al dezinfecției apei cu raze ultraviolete este că nu implică utilizarea unor substanțe chimice, precum clorul, fiind o metodă foarte sigură și eficientă, ideală pentru industria alimentară. Acest proces este unul fizic, cu efecte imediate, bazându-se pe expunerea apei la o sursă de radiație electromagnetică (raze UV) emise la o frecvență de 253.7 nm. În acest mod, bacteriile, virusurile și alte microorganisme dăunătoare existente în apă sunt dezactivate prin ruperea ADN-ului, lanțul de înmulțire fiind întrerupt definitiv. 

Importanța dezinfecției apei în industria alimentară

Rapiditatea și eficiența acestei soluții reprezintă alte două motive foarte importante pentru care implementarea unui asemenea sistem de dezinfecție într-un spațiu destinat manipulării alimentelor, unde totul se desfășoară cu rapiditate și standardele de curățenie și igienă trebuie atinse în permanență. În ciuda numelui, iradierea unei suprafețe sau a unui bazin cu apă este cât se poate de sigură și nu afectează în niciun fel elementele asupra cărora se acționează. Radiațiile de undă lungă reușesc să acopere arii vaste, în funcție de sistemul utilizat și să elimine imediat toți factorii de risc prezenți, lăsând totul perfect dezinfectat, cu minim de efort. 

Ce sunt sistemele UV și cum funcționează?

Aceste sisteme profesionale sunt de forma unor lămpi UV cu puternic efect germicid, care convertesc energia electrică în radiații ultraviolete care au capacitatea de a elimina bacterii, ciuperci, virusuri, mucegai sau alte microorganisme periculoase. Acestea se poziționează strategic pentru a putea emite radiații pe toată suprafața vizată și a determina o iradiere completă. Lămpile pot porni automat, la intervale de timp prestabilite sau prin activare manuală, în funcție de nevoi, și reușesc să sterilizeze apă sau sirop de zahar. 

De ce sunt sistemele UV o opțiune populară pentru dezinfecția apei în industria alimentară?

Dezinfecția apei este considerată principala provocare în majoritatea industriilor, mai ales în cazul celei alimentare, dat fiind pericolul care poate apărea în cazul unei proceduri realizate incorect. Sistemele UV sunt o alternativă sigură și foarte avantajoasă din mai multe perspective, prima fiind, după cum am menționat, faptul că nu implică utilizarea substanțelor toxice. În plus, spre deosebire de clor sau alți dezinfectanți chimici, razele UV demonstrează o eficiență sporită în raport cu toate categoriile de bacterii sau viruși, inclusiv cu acele microorganisme care demonstrează o rezistență ridicată în fața încercărilor de distrugere. Nu în ultimul rând, aceste sisteme sunt ușor de utilizat și necesită o minimă întreținere, fiind perfecte pentru medii în care se lucrează în ritm alert și unde dezinfecția clasică ar reprezenta doar o responsabilitate în plus, greu de executat în parametri optimi de fiecare dată. 

Cum funcționează sistemele UV pentru dezinfecția apei în industria alimentară? 

Utilizarea apei de calitate superioară este o condiție primară în procesele de prelucrare alimentară și, de aceea, este esențial să se ia toată măsurile necesare pentru ca aceasta să poată fi îndeplinită. Un circuit complet de dezinfecție pe baza unor sisteme UV este un proces complex, împărțit în etape bine delimitate, pentru a se putea garanta un rezultat optim.

Procesul de dezinfecție cu UV: de la introducerea apei în sistem până la livrarea apei tratate 

Dezinfecția UV este ultima etapă a procesului de filtrare și tratare al apei, ceea ce înseamnă că sistemul utilizat se va adăuga pe instalația de apa cât mai aproape de consumatorul final,  pentru a elimina toți agenții patogeni care au rămas în urma celorlalte procese de filtrare. 

Avantajele utilizării sistemelor UV pentru dezinfecția apei în industria alimentară 

Aceste metode reușesc să elimine peste 99% din virusurile și bacteriile prezente în apă, oferind garanția faptului că va putea fi utilizată fără probleme ca apă de proces pentru industria alimentară. Nuvonic PureLine PQ IL - Sistem UV pentru dezinfecția apei de proces este una dintre recomandările SPECTRA - PROFESSIONAL UV SOLUTIONS pe care le vei putea implementa foarte ușor în industria alimentară. 


Atât timp cât adaptezi sistemul ales la nevoile tale curente, vei putea obține rezultate excelente. Există o multitudine de variante distincte de lămpi care acționează eficient pentru dezinfectia apei sau a siropului de zahăr, cum ar fi  Nuvonic (fostul Hanovia) PureLine S PH - Sistem UV  sistem dedicat pentru dezinfecția siropului de zahăr. Substanțele dulci sunt un mediu propice pentru dezvoltarea germenilor și vâscozitatea specifică ar putea reprezenta un impediment pentru o dezinfecție optimă, însă această variantă îți va demonstra eficacitate la nivel înalt.

O altă propunere în acest sens este și Nuvonic (fostul Hanovia) PureLine S PH. Este ușor de integrat în instalațiile existente și garantează eliminarea microorganismelor dăunătoare fără să mai fie nevoie ca produsele să fie expuse unei pasteurizări termice care să-i afecteze din proprietăți.

Sistemele UV de dezinfecție a apei sunt foarte apreciate și datorită laturii eco-friendly pe care o posedă. Utilizarea razelor UV ca soluție primă de igienizare și sterilizare reduce semnificativ nevoia de utilizare a unor substanțe dăunătoare pentru om și mediu, în timp ce susține utilizarea sustenabilă a apei, reușind să o decontamineze eficient.

O altă propunere din partea SPECTRA - PROFESSIONAL UV SOLUTIONS este Nuvonic (fostul Hanovia) PureLine D PH - Sistem UV pentru dezinfectia apei. Acesta este ușor de implementat și presupune o utilizare rapidă și ușoară, în așa fel încât să decontamineze eficient apa la ieșirea din bazinele de colectare sau din diferite instalați. 

Achiziționarea și instalarea lămpilor UV presupune costuri reduse, fiind soluții rentabile pentru orice companie care activează în industria alimentară și a băuturilor, indiferent de bugetul de care dispune în acest sens. Mentenanța regulată va asigura o functionare corecta și în parametrii a instalatiei cu ultraviolete. 

Poți cere o ofertă personalizată de la SPECTRA - PROFESSIONAL UV SOLUTIONS în așa fel încât să beneficiezi de un raport cost-beneficii ideal pentru tine. Nuvonic (fostul Hanovia) PureLine D EO H - Sistem UV pentru dezinfectia apei este o propunere foarte versatilă ce permite o montare simplă pe toate sursele de apă și include mai multe modele ce se pot personaliza în funcție de aplicația efectuată, permițând dezinfecția debitelor de până la 340 m3/h.


Lista de avantaje este lungă și se adaptează la nevoile tale, însă un lucru cert este faptul că la ora actuală dezinfecția cu raze ultraviolete se dovedește a fi cea mai eficientă și rentabilă pentru o industrie atât de strictă precum cea alimentară.

Reglementările privind dezinfecția apei cu sisteme UV în industria alimentară

Pentru a putea înțelege mai ușor de ce aceste sisteme au căpătat atât de multă popularitate în ultimii ani, vom face o trecere în revistă a principalelor măsuri de igienă care trebuie respectate în industria alimentară și cum se poate face acest lucru cu ajutorul razelor UV.

Standardele de siguranță și calitate a apei în industria alimentară

Standardul de siguranță alimentară este principalul act normativ care reglementează acest domeniu și indică acele măsuri care trebuie respectate în vederea garantării unor procese de manipulare a alimentelor și băuturilor în vederea păstrării siguranței acestora. 

Toate unitățile care utilizează surse proprii de apă trebuie să asigure verificarea sanitară frecventă a acestora, conform normelor în vigoare. Să fie limpede, fără prezența unor corpuri străine, de duritate redusă și, trebuie să fie proaspătă în permanență. Prin respectarea acestor detalii se garantează faptul că apa este sigură pentru consum și nu este contaminată cu agenți dăunători precum E. coli, Giardia, Legionella, Salmonella sau alți viruși sau bacterii periculoase. De asemenea, orice prezență de gust sau miros sunt considerate semne ale contaminării cu cantități prea mari de fier, spre exemplu, și trebuie îndepărtate pentru ca orice factor de risc să fie eliminat. Totodată, se recomandă respectarea unei temperaturi ideale de prelucrate pentru fiecare aplicație în parte, cum ar fi 6-8 grade pentru industria panificației. 

Rolul sistemelor UV în îndeplinirea acestor standarde 

Sistemele UV sunt, după cum am menționat, ultimul pas în procesul de corectare al apei. Așadar, după ce aceasta a fost filtrată corespunzător și duritatea a fost adusă la parametri normali, se poate trece la decontaminare prin intermediul razelor UV. Se asigură în acest mod respectarea standardelor privind eliminarea germenilor și microorganismelor existente care prezintă risc de îmbolnăvire.

Reglementările specifice privind utilizarea sistemelor UV pentru dezinfecția apei în industria alimentară 

Implementarea unui astfel de sistem este sigură și recomandată însă, este important să se țină cont de anumite reguli pentru a putea obține rezultatele dorite.

În primul rând, o dimensionare corectă a sistemului UV determină eficiența procesului de dezinfectie. O poziție nefavorabilă ori o procedură de instalare realizată greșit poate determina o dezinfecție ineficienta.

Sistemul utilizat trebuie să fie adaptat aplicației necesare; spre exemplu, un sistem destinat dezinfecției apei de proces s-ar putea să nu dea randament în cazul siropurilor sau a substanțelor dulci dense. Pentru a garanta o alegere potrivită, poți accesa serviciile de consultanță oferite de SPECTRA - PROFESSIONAL UV SOLUTIONS prin care să obții consultanta detaliată către o achiziție optimă, plus răspunsurile la alte întrebări pe care poate că le ai cu privire la alegerea sistemelor UV și modul lor de funcționare.

Articole recomandate