Spitalele ar trebui să fie medii sigure unde pacienții vin să trateze probleme curente de sănătate, însă fără o abordare corespunzătoare a condițiilor de curățenie și igienă, acestea se pot transforma în adevărate focare de infecții care devin un pericol real atât pentru aceștia, cât și pentru personalul medical. Infecțiile nosocomiale apar în câteva ore de la momentul internării și pot prezenta riscuri semnificative sau chiar letale pentru cei afectați.
Cauza principală care conduce această problemă este igienizarea necorespunzătoare înaintea, în timpul și după procedurile medicale pentru că o sigură bacterie care a supraviețuit în urma măsurilor de curățenie efectuate poate da naștere focarului. Drept urmare, aproximativ 30% dintre internări se soldează cu o astfel de infectare. Utilizarea unor sisteme UV de dezinfecție și sterilizare care iradiază instant orice suprafață este o soluție eficientă pentru combaterea riscului, îndeplinind totodată toate standardele impuse de igienă și siguranță domeniul medical.
Infecțiile nosocomiale sunt infecții contactate în spitale. Dacă un pacient nu era infectat la internare, iar după câteva ore de la acest moment începe să prezinte simptome specifice, cel mai probabil este vorba de o astfel de problemă. Instrumentele medicale nesterilizate corespunzător sunt principalii factori de risc, iar un pacient bolnav cu sistemul imunitar afectat este predispus contaminării. Șansele ca acest lucru să se întâmple sunt foarte mari în cazul intervențiilor cu plăgi deschise sau a celor cărora li se realizează proceduri interne cu substanțe sau ustensile contaminate.
Există numeroase tipuri de infecții nosocomiale, dintre care cele mai frecvente se întâlnesc la nivelul plăgilor chirurgicale. Imediat pe listă se clasează infecțiile căilor respiratorii, cele ale fluxului sanguin și ale tractului urinar, fiind zone cu predispoziție ridicată la a contacta bacterii sau virusuri. Acestea se manifestă adesea prin simptome precum febră, tuse, oboseală cronică, stări de greață sau o senzație de disconfort în zona afectată. Gripa, infecțiile HIV, hepatita, Ebola sunt doar câteva exemple de infecții nosocomiale, dar pericolul este mult mai mare. Este foarte important ca dezinfectarea suprafețelor și a elementelor folosite să se realizeze în conformitate cu prevederile stricte impuse de autorități în domeniu, în așa fel încât rata de risc să fie redusă la minimum.
Fiecare instituție medicală are responsabilitatea de a asigura condiții optime de internare pentru fiecare pacient. Implementarea unor sisteme UV pentru menținerea igienei se dovedește o soluție optimă la care atât clinici private, cât și cabinete individuale, pot apela cu încredere pentru a combate eficient problema infecțiilor nosocomiale.
Razele UV sunt, în prezent, cea mai eficientă metodă de sterilizare a suprafețelor, a apei și a aerului, prezentând o rată de până la 99,9% în eliminarea tuturor agenților patogeni. Simpla expunere la lumină ultravioletă decontaminează instant orice element și îl pregătește spre utilizarea sigură. Utilizarea substanțelor chimice de dezinfecție nu mai este necesară atunci când aveți la dispoziție un astfel de sistem, având garanția eliminării și acelor germeni care au dezvoltat rezistență la astfel de metode. Folosind iradierea ca ultim pas în procesul de curățenie, puteți steriliza rapid și eficient orice încăpere sau instrument, astfel încât condițiile de igienă să fie ireproșabile.
Facilitatea și rapiditatea de utilizare consolidează un alt avantaj al sistemelor UV, iar în funcție de varianta aleasă, poate fi nevoie de ajutorul unui expert pentru a fi pregătite. Există dispozitive care pot fi montate într-un punct fix, setând un interval de acțiune, în așa fel încât să igienizeze instant suprafața la care are acces. Sterilizatoarele pentru instrumente medicale sunt la fel de ușor de utilizat, iar pentru proceduri complexe de igienizare a tuturor tipurilor de suprafețe sunt necesare sisteme cu o capacitate și eficiență ridicată, controlate de specialiști. Oricare ar fi varianta pentru care optați, întregul proces durează mult mai puțin decât în cazul metodelor clasice, rezultatele obținute fiind cu mult peste acestea.
Utilizarea sistemelor UV pentru dezinfecție și sterilizare este o soluție optimă și din punct de vedere financiar. SPECTRA - Professional UV Solutions propune oferte avantajoase la toată gama de dispozitive pentru iradiere, costurile de mentenanță fiind, de asemenea, minime. Cu alte cuvinte, sunt accesibile așadar și pentru spitalele mici, cu fonduri reduse, care pun sănătatea pacienților pe primul loc.
Rata ridicată de eficiență a razelor UV în procesele de dezinfecție a fost demonstrată științific în repetate rânduri. Radiațiile ultraviolete au un puternic efect bactericid, ceea ce înseamnă că dezactivează instant orice virus, bacterie sau alte tipuri de agenți patogeni prezenți pe suprafața vizată. Radiația UV-C distruge legătura materialului genetic al acestora, ARN sau ADN, devenind incapabile de reproducere și astfel lanțul de infecție este întrerupt.
Aceste dispozitive se pot utiliza pentru sterilizarea aerului, apei și suprafețelor, în așa fel încât întreg mediul să fie unul sigur și ferit de pericole, precum infecțiile nosocomiale. Puterea radiațiilor dezactivează virusurile, germenii, bacteriile și orice alt microorganism dăunător, acestea devenind incapabile să se mai înmulțească, ceea ce elimină riscul de infectare.
Gama de sisteme pentru disponibilă la SPECTRA - Professional UV Solutions este foarte variată tocmai pentru a propune soluții optime pentru toate nevoile unei unități medicale. Veți găsi aici dispozitive adaptate pentru orice categorie de instrument sau suprafață în așa fel încât să puteți obține un mediu steril, ferit de orice risc de infectare.
Pentru a avea garanția că alegeți cel mai potrivit sistem disponibil, este important să identificați toate nevoile curente ale spațiului în care urmează să îl utilizați, dar și categoriile de risc existente. În acest mod vă asigurați de faptul că sterilizatorul va face față tuturor provocărilor la care va fi expus, obținând astfel un spațiu 100% sigur.
Dintre opțiunile utilizate cu succes de-a lungul timpului în spații medicale se remarcă sistemul UV-FAN pentru dezinfecția aerului. Light Progress UV-FAN-M2 dezinfectează și recirculă aerul dintr-o încăpere.
Modalitatea de funcționare este foarte simplă, aerul fiind aspirat într-o cameră germicidă unde, prin acțiunea de iradiere a razelor UVC, peste 99,99% dintre microorganismele dăunătoare sunt eliminate. Prin acest proces sunt îndepărtate și toate mirosurile neplăcute prin eradicarea compușilor gazoși responsabili de această reacție, iar sistemul se poate utiliza și în prezența personalului, asigurând rezultate optime pe tot parcursul zilei.
Dacă sunteți în căutarea unui sistem care să poată fi utilizat atât pentru dezinfecția aerului, cât și a suprafețelor, Light Progress UV-STICK-ST este o variantă foarte avantajoasă.
Acesta este un echipament dotat cu două lămpi UV-C și dezinfectează prin iradiere directă cu o putere de 90W. Poate fi deplasat cu ușurință în orice spațiu este necesară sterilizarea, având montat un sistem de transportare cu patru roți. Rata de eficiență este de până la 99,99% în raport cu toate categoriile de virusuri, bacterii și alți germeni ce se pot găsi în spitale, de la Bacillus, Coli, Clostridium, Legionella, Vibrio, Salmonella, Pseudomonas, Staphylococcus și chiar SARS CoV2. Sunt necesare doar patru minute pentru o iradiere completă a încăperilor, având posibilitatea să programați sesiunile la intervalele dorite. Este obligatoriu ca acesta să fie activat doar în absența personalului.
O opțiune similară, dar fixă, este și Light Progress UV-STICK-NX - Sistem UV pentru dezinfecție aer și suprafețe.
Acesta poate fi montat atât pe tavan, cât și pe perete, asigurând o sterilizare în profunzime a aerului și a elementelor existente în incintă. Este perfect pentru folosirea în sălile de operații, recepții, săli de așteptare sau alte spații în care există posibilitatea să fie evacuate pentru a fi utilizat în condiții optime de siguranță. Este dotat cu un reflector UV care combate toate categoriile de agenți patogeni periculoși, asigurând un mediu ferit de pericolul de infectare.
SPECTRA - Professional UV Solutions este locul în care veți găsi orice tip de sterilizator existent, în așa fel încât să puteți opta pentru varianta ideală pentru dumneavoastră, fie că vă doriți un sistem fix sau mobil, pentru o anumită categorie de suprafețe, cu o intensitate ajustabilă sau cu funcții speciale care să faciliteze utilizarea.
Eficiența acestor echipamente de sterilizare și dezinfecție este incontestabilă, atât timp cât se realizează corect. Fiecare sterilizator în parte vine un ghid detaliat de utilizare pentru a facilita procedura, dar, cu toate acestea, există o serie de recomandări de care puteți ține cont pentru a atinge de fiecare dată nivelul maxim de sterilizare. Cel mai important aspect este să te asiguri că nu există persoane în încăperea ce urmează a fi iradiată, în cazul dispozitivelor care nu permit acest lucru pentru că expunerea directă a pielii sau a ochilor la razele UV ar putea provoca arsuri în cazul unei intensități mult prea mari.
Majoritatea sistemelor necesită înlocuirea la o anumită perioadă de timp. Durata de viață a fiecăruia vă va fi comunicată la momentul achiziției, depășirea termenului indicat culminând cu o reducere a intensității razelor și implicit a nivelului de eficiență. În aceeași notă, pentru sistemele care utilizează lămpi UV, înlocuirea acestora ar putea fi necesară mai frecvent, în așa fel încât să fiți sigur că sterilizarea se va face în condiții optime de fiecare dată.
Alegeți modelul de sterilizator potrivit pentru tipul de activitate prestată. Optați pentru o variantă mobilă pentru a putea decontamina orice suprafață sau instrument utilizat, plus una fixă care să asigure implicit și o purificare a aerului în încăpere, în momentul în care aceasta este goală. Sistemele UV nu înlocuiesc metodele clasice de curățenie și igienizare, ci le augmentează efectul Așadar, utilizați iradierea ca ultimul pas în procesele de sterilizare a spațiilor din spitale pentru a obține un mediu optim pentru internarea pacienților.
Infecțiile nosocomiale sunt, din păcate, o realitate des întâlnită în multe dintre instituțiile medicale, situație cauzată de tratarea superficială a recomandărilor de igienă. Fluxul mare de persoane înregistrat zilnic, contactul constant cu multiple categorii de agenți patogeni, utilizarea frecventă a instrumentelor nedezinfectate conform, contactul direct cu plăgi deschise și mucoase sunt principalele cauze care conduc la această situație.
Pentru a elimina riscul de îmbolnăvire, se recomandă implementarea unor sisteme inovative, cu eficacitate demonstrată, care să elimine instant toate virusurile, bacteriile și germenii care reprezintă un pericol pentru pacienți. Sistemele de dezinfecție UV sunt cea mai potrivită soluție în acest sens, dacă sunt utilizate conform recomandărilor, generând un spațiu perfect steril, în doar câteva minute de acțiune.