Lumina UV-C și utilizarea sa eficientă în dezinfecție: Beneficii și aplicații

Articol
Jun 06, 2023

Cu toții ne dorim să trăim și să lucrăm în spații perfect curate și igienizate, ferite de orice risc sau pericol. Acest lucru aduce nu doar siguranță, ci și confort psihic, și poate fi obținut foarte ușor cu ajutorul sistemelor de dezinfecție potrivite. Utilizarea luminii UV-C germicida ca principală metodă de sterilizare aduce rezultate impresionante de la prima utilizare, fie că acționează asupra aerului dintr-o încăpere, a apei sau a oricărui tip de suprafață. Toate microorganismele dăunătoare sunt iradiate imediat, fără efecte adverse.

Ce este lumina UV și cum funcționează? 

UV este denumirea generică pentru ultraviolet și desemnează această lumină tocmai datorită culorii pe care o are în spectrul luminii albe (cea pe care ochiul uman o percepe). Razele UV sunt radiații electromagnetice cu lungime de undă scurtă care au capacitatea de a steriliza orice suprafață cu care intră în contact. Utilizarea în procese ample de dezinfecție s-a dovedit a fi o abordare foarte eficientă și benefică, eliminând peste 99,99% dintre virusurile, bacteriile, germenii, ciupercile prezente în aria de acțiune. Expunerea directă la lumină UV afectează materialelor genetice ale microorganismelor, distrugând șirurile din ADN / ARN și făcându-le astfel incapabile să se mai înmulțească, cu alte cuvinte, inactive. 

Ce este dezinfecția cu lumina UV și cum funcționează

Procesul de dezinfectare folosind lumina UV se numește iradiere și poate fi utilizat cu succes și fără griji pentru a steriliza alimente, obiecte, suprafețe, cantități însemnate de apă sau chiar aerul din încăpere. Practic, toți agenții patogeni prezenți în aria de acțiune sunt eradicați instant, transformând întreg spațiul într-unul perfect igienic și sigur. Pentru a putea utiliza raze ultraviolete în acest mod este nevoie de un echipament conform sub forma unor sisteme de dezinfecție UV numite și sterilizatoare. Acestea sunt corpuri din inox care adăpostesc una sau mai multe lămpi pe care le acționează prin conectarea la o sursă de curent electric. În funcție de scopul în care urmează a fi utilizate, există mai multe modele, tipuri de funcționare și de montare în așa fel încât procesul de funcționare să fie facil pentru oricine își dorește să beneficieze de toate efectele pozitive ale dezinfectiei.. 

Avantajele utilizării luminii UV în dezinfecție 

Eficiența razelor UV în procesul de dezinfecție este principalul motiv pentru care tot mai multe industrii și persoane apelează la această metodă în detrimentul altora. Până la 99,99% dintre factorii de risc sunt eliminați instant, fără să fie nevoie de pauze însemnate în activitatea zilnică în vederea respectării standardelor înalte de curățenie și igienă impuse de domeniul vizat. Mai mult decât atât, sterilizarea UV este un proces ecologic, ceea ce înseamnă că este sigur atât pentru sănătatea umană, cât și pentru mediul înconjurător. 

Utilizarea luminii UV ca principală metodă de dezinfecție aduce beneficii uriașe și din punct de vedere financiar. În primul rând, costul de achiziție al sistemelor este redus în raport cu totalitatea beneficiilor pe care le asigură. De asemenea, montarea și mentenanța sunt chestiuni foarte accesibile pentru orice buget, schimbarea anuală a acestora fiind singura investiție necesară. 

Domenii de aplicabilitate ale luminii UV

Fiecare domeniu de activitate este supus unor rigori stricte de igienă, iar utilizarea luminii UV-C în procesele de dezinfecție contribuie la respectarea acestora. Sistemele UV-C pot fi implementate și utilizate în siguranță în diverse medii de lucru, fără a produce modificări asupra elementelor în funcțiune sau a avea alte efecte adverse. Lumina UV-C poate fi utilizată eficient pentru dezinfectarea apei, aerului și suprafețelor, asigurând rezultate excelente încă de la prima utilizare.

Dezinfecția în industria alimentară: 

Acestea sunt foarte eficiente în tot ce înseamnă dezinfecția apei din bazine sau rețele în așa fel încât să fie garantată siguranța pentru consum. Iradiază în totalitate toți germenii prezenți în apă, chiar și pe cei care au dezvoltat rezistență la clor, eliminând orice risc de contaminare a alimentelor care sunt produse, spălate sau care intră în contact în orice alt mod cu această sursă de apă. PureLine D AF este gama de sterilizatoare UV apa recomandată de specialiști, având numeroase module de funcționare ce se pot personaliza în funcție de nevoi. Cantități însemnate de apă pot fi sterilizate într-un timp foarte scurt, fiecare sistem fiind dotat cu senzori care detectează și ajustează intensitatea luminii ultraviolete, garantând performanță ridicată în raport cu standardele europene și DVGW specifice domeniului. Se obține așadar o apă perfect curată și pură, fără să se utilizeze substanțe chimice care să îi afecteze calitatea. 

Sistemul UV-TEAM-A este o soluție ideală în sterilizarea eficientă a tuturor suprafețelor cu care alimentele ar putea intra în contact, în special a benzilor de transportare, linii de ambalare, site, tunel de răcire, cântărire automată și multe altele în liniile de transport generale. Radiația UV proiectată constant asupra acestora conturează un mediu sigur, ferit de risc, prin simplul fapt că fiecare microorganism prezent pe bandă, sau în interiorul acesteia, este eradicat instant, rupând șirul de răspândire. Siguranța în industria alimentară, pentru clienți și angajați deopotrivă, este sporită prin utilizarea acestor sisteme inovative care limitează transportul germenilor periculoși.

Pentru orice alt tip de suprafețe sau pentru dezinfecția aerului în industria alimentară, sistemele Light Progress UV-STICK-NX sunt o alegere viabilă și foarte eficientă. Iradierea directă elimină toate microorganismele prezente în spațiul de lucru, atingând cele mai înalte standarde de igienă. Acestea se pot monta pe pereți sau tavan și permit o acțiune în profunzime în ceea ce privește decontaminarea imediată a camerelor de depozitare, producție, ambalare, halelor sau a oricărui alt tip încăperi prin care trec alimentele. Bacillus, Coli, Clostridium, Legionella, Vibrio, Salmonella, Pseudomonas, Staphylococcus sau chiar SARS CoV2 sunt inactivate în doar câteva minute. 

Aerul este principalul mediu de transmitere a virusurilor, bacteriilor, ciupercilor, mucegaiului și a altor tipuri de microorganisme dăunătoare, iar utilizarea luminii UV-C ca principală metodă de dezinfecție poate limita acest lucru. Montarea unor sterilizatoare UV aer, precum UVpro V1000 decontaminează eficient aerul, fără să fie necesară utilizarea unor substanțe chimice. Aerul este aspirat într-o cameră germicidă unde este supus tratamentului de sterilizare UV, inactivând peste 99,99% dintre microorganismele detectate, iar mai apoi este ventilat înapoi în spațiul de producție, hala sau depozitul în care sistemul este montat.