Dezinfecția UV în industria Alimentară si a Băuturilor

Articol
Dec 09, 2021

Sterilizarea cu razele UV este o procedură cunoscută sub numele de iradiere, care, în ciuda numelui, nu adaugă radiații alimentelor și nici nu le face radioactive în niciun fel. Iradierea alimentelor este o metodă perfect sigură de igienizare a alimentelor folosind lămpi UV care emit lungimi de undă UVC.

Dezinfecția suprafetelor

Lămpile germicide sunt benefice pentru orice procedură de sterilizare a suprafețelor, deoarece radiația UVC care pătrunde pe orice suprafață s-a dovedit a fi eficientă în distrugerea numeroaselor bacterii, viruși și agenți patogeni periculoși. Sterilizarea suprafeței cu UVC este mai eficientă atunci când suprafața este curată și fără murdărie sau resturi, ceea ce poate împiedica radiațiile UVC să ajungă complet la bacteriile periculoase. Sterilizarea suprafeței este o modalitate extrem de eficientă de a crește siguranța angajaților și a clienților din restaurante și bucătărie. Sterilizarea suprafețelor are o serie de aplicații în industria de preparare a alimentelor, inclusiv:

Dezinfecția în restaurante

Lămpile germicide UVC oferă restaurantelor câteva avantaje prin iradierea alimentelor, o metodă aprobată de FDA de sterilizare a alimentelor și de asistență la prevenirea bolilor transmise prin alimente. Razele UVC pot fi, de asemenea, folosite pentru a purifica aerul și pentru a steriliza suprafețele în locuri precum spațiile de depozitare a alimentelor, congelatoarele și echipamentele de bucătărie.

Dezinfecția hotelor

Lămpile germicide UVC oferă mai multe avantaje prin instalarea lor în evacuarea hotelor din bucătăriile comerciale, au avantajul suplimentar de a ajuta la descompunerea grăsimilor și la prevenirea acumulării de grăsime. Radiația UVC induce o reacție chimică care modifică componentele organice din grăsime și inhibă acumularea grăsimii în sistemul de evacuare a hotei de bucătărie printr-un proces cunoscut sub numele de ozonoliză.


Dezinfecția aerului

Există mai multe tipuri de sisteme de sterilizare a aerului care pot fi amplasate în orice structură rezidențială, comercială sau industrială. Filtrarea UV a aerului are un succes extrem de mare în eliminarea virușilor periculoși din aer, iar sistemele UV HVAC ajută la curățarea și purificarea automată a aerului.

Dezinfecția apei

Lămpile UVC sunt deosebit de eficiente în dezinfecția apei, deoarece distrug unii germeni periculoși pe care clorul nu îi face. Lumina UVC sterilizează lichidele din industria alimentară și a băuturilor, cum ar fi siropurile cu zahăr și îndulcitorii lichizi, care pot servi drept mediu propice pentru microbii periculoși.

Lumina UVC este frecvent utilizată în sectorul de prelucrare a alimentelor și a băuturilor pentru a eradica germenii periculoși într-o gamă largă de aplicații.

Dezinfecția alimentelor cu UV este sigură

Dezinfecția cu raze UVC este utilizată pe scară largă în sectorul alimentar, deoarece este pe deplin sigură, necesită puțină întreținere și nu utilizează substanțe chimice sau pesticide. Razele UVC au capacitatea de a eradica cu succes viruși precum E. Coli și Salmonella, precum și multe alte bacterii care provoacă degradarea alimentelor. Razele UVC servesc, de asemenea, la reducerea infestărilor cu insecte în fructe și legume, precum și la introducerea în țară a insectelor din alimente importate.

S-a demonstrat că lămpile germicide UVC ucid o gamă largă de viruși și bacterii, mucegaiuri și spori, precum și ciuperci și drojdii. Începând cu 1963, FDA a permis utilizarea iradierii alimentelor pentru tratarea drojdiei și făinurilor pentru a evita infestarea cu insecte.

Sterilizarea cu UVC a diferitelor alimente

Sterilizarea alimentelor cu radiații UVC îmbunătățește siguranța alimentelor, prelungește perioada de valabilitate, elimină bolile transmise prin alimente, controlează insectele și chiar oprește încolțirea prematură a cartofilor și a cepei. Lămpile UVC germicide sunt utilizate într-o varietate de aplicații pentru siguranța alimentelor, inclusiv:

Beneficiile folosirii lămpilor UVC în industria alimentară

Pe lângă faptul că fac alimentele mai sigure, razele UVC oferă o serie de avantaje în procesul de sterilizare a alimentelor. Următoarele sunt câteva dintre cele mai semnificative avantaje ale sterilizării alimentelor cu lumină UV:

Sursa:

LightSources

Articole recomandate