Importanța sistemelor UV în Acvacultură

Articol
Mar 02, 2022

Se preconizează că industria piscicultură va continua să crească cu o rată de 5% pe an în următorul deceniu, de la Marine Harvest, cel mai mare producător de somon din lume, până la companii ce apar peste noapte și care operează în depozite mici și subsoluri.

În timp ce creșterea în acest ritm poate genera profituri excepționale, poate aduce și multe probleme. Ca și în cazul animalelor terestre, atunci când fermele de pește devin aglomerate, acest lucru duce la răspândirea bolilor. Infecțiile virale sunt deosebit de periculoase, deoarece peștii care supraviețuiesc infecțiilor pot deveni purtători și pot transmite viruși către peștii neinfectați, chiar dacă nu prezintă simptome.

În plus, peștilor li se oferă adesea hrană care îi face să crească mai repede, dar care poate cauza probleme de sănătate. Degenerescența viscerală lipidică este o afecțiune de care suferă mulți pești și este rezultatul hrănirii cu produse precum alți pești și crustacee cu o densitate mare de grăsimi ți carbohidrați.

În timp ce multe dintre aceste boli pot fi tratate cu antibiotice și alte medicamente sau substanțe chimice, cea mai bună soluție este implementarea unei instalații pentru asigurarea calității apei care limitează expunerea potențială și răspândirea agenților patogeni din apă.

Indiferent dacă o instalație utilizează un sistem de acvacultură cu recirculare (RAS) sau un sistem de curgere, introducerea de contaminanți trebuie controlată. O bună aprovizionare cu apă, adecvată atât cantitativ, cât și calitativ, este esențială pentru o piscicultură de succes. Apa subterană obținută din fântâni sau izvoare adânci este cea mai bună sursă de apă pentru piscicultură. În general, nu conține poluanți și are niveluri de duritate relativ ridicate, care sunt benefice în anumite circumstanțe. De asemenea, sursele municipale de apă pot fi folosite după îndepărtarea clorului, fluorului și a altor substanțe chimice.

Alte surse de apă – în special apa de suprafață din pâraie, râuri, iazuri și lacuri – nu sunt recomandate pentru piscicultură. Apa de suprafață poate conține boli ale peștilor, paraziți, pesticide și alți poluanți care pot ucide sau încetini creșterea peștilor. Testarea cantității și calității sursei de apă disponibilă este unul dintre primii pași pe care ar trebui să-i facă un potențial crescător de pește.

Sistemul de acvacultură cu recirculare terestru (RAS) este o tehnologie de acvacultură în buclă, parțial închisă, care a câștigat recent acceptare pe piață și pe scară largă. RAS nu este doar durabil din punct de vedere ecologic, dar ajută și la conservarea apei în sistemele moderne de acvacultură.

Tehnologia permite, de asemenea, un control mai bun asupra mediului fermei, reducând considerabil riscurile de biosecuritate și focarele de boli.

Cu RAS, piscicultorii pot gestiona eficient hrana și nivelul de oxigen, oferind astfel un mediu de creștere mai sănătos. Instalațiile RAS pot fi înființate mai aproape de piața de consum, permițând lanțurile de aprovizionare scurtate și o amprentă de carbon redusă a instalației.

Mai simplu spus, RAS implică tratarea apei în mai multe etape pentru a o face potrivită pentru reutilizare în sistem. Etapele de tratare a apei implică îndepărtarea solidelor, filtrarea, denitrificarea, oxidarea și dezinfecția. Deoarece RAS sunt sisteme parțial închise, este necesar un mic procent de apă dulce pentru a completa rezervoarele. Acest lucru face ca dezinfecția apei să fie o parte critică a oricărei operațiuni bazate pe RAS. Gama noastră de produse UV RASLine este special concepută pentru a satisface această nevoie vitală a unei instalații RAS

Asigurarea că parametrii de calitate a apei sunt atinși necesită, de obicei, utilizarea de filtrare, dezinfecție cu ozon sau UV sau o combinație a celor trei. În timp ce ozonul a fost folosit în mod tradițional în cadrul acestei aplicații, acesta a fost supus unei examinări intense datorită nivelului ridicat de pregătire tehnică necesară pentru a-l utiliza corect și a caracterului său neiertător în cazul unei supradoze sau eșec. Cu mai multe defecțiuni importante ale sistemelor de ozon care au dus la decese în masă din acvacultură, filtrarea și UV devin soluții mai comune.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale sistemelor UV este că nu au nici un produs secundar și nu lasă reziduuri în apă. Acest lucru asigură că peștii rămân protejați și nu sunt supuși la substanțe chimice dăunătoare. Sistemele UV joacă un rol vital în distrugerea bacteriilor, virușilor, protozoarelor, chisturilor, sporilor, algelor nedorite și a altor microorganisme. De asemenea, atunci când sunt cuplate cu filtrarea, Sistemele UV pot oferi o soluție robustă de la debite de la câțiva litri pe minut până la 40 de milioane de litri pe zi.

Caracterizat de o dezvoltare rapidă, creșterea densității stocurilor și o reglementare mai strictă a mediului, nevoia unui proces de dezinfecție fără substanțe chimice pentru a controla bolile peștilor și a gestiona impactul asupra mediului nu a fost niciodată mai mare.

Gama Hanovia RASLine de soluții UV pentru piscicultură vă protejează peștele, procesele și mediul împotriva contaminării dăunătoare, fără a recurge la substanțe chimice.

Fiecare produs din gama RASLine este optimizat pentru aplicații pentru a oferi protecție într-un pachet care:

Sistemele UV Hanovia RASLine pot juca un rol vital în instalațiile de acvacultură, distrugând bacteriile, virușii, protozoarele, chisturile, sporii, algele nedorite și alte microorganisme. Cu sisteme care variază de la capacități de sub 1 m3/h până la peste 2.000 m3/h, RASLine UV oferă o barieră eficientă împotriva organismelor nedorite în apa sistemelor de acvacultură..

RASLine PQ IL™

Aprobat de Institutul Veterinar Norvegian (NVI), un centru lider de expertiză în biosecuritatea peștilor și animalelor terestre, sistemul RASLine PQ IL™ este construit pentru dezinfecția critică (cele care necesită aprobări) și pentru aplicații cu UVT scăzut.

RASLine D EO™

Potrivit pentru ape limpezi, RASLine D EO™ este un sistem de dezinfecție general validat USEPA, optimizat energetic, care integrează un design inovator al camerei lămpii cu presiune medie, cu senzori și tehnologie de control inteligentă pentru a oferi automat performanțe optime de dezinfecție cu eficiență operațională ridicată.

RASLine D PH™

Sistemul RASLine D PH™ este un sistem versatil care este potrivit pentru o gamă largă de aplicații de dezinfecție generală necertificată într-o gamă de UVT și fluxuri.

Bolii peștilor tratabile prin UV și RASLine sunt:

Gama RASLine este aplicată în multe aplicații de piscicultură, inclusiv:

Sursa: Hanovia

Articole recomandate