Escherichia coli (E-Coli) - Ce este și cum se poate elimina?

Articol
Feb 02, 2024

Escherichia coli (E coli) este o bacterie care trăiește în mod normal în intestinele oamenilor și animalelor. Anumite tulpini pot provoca infecții urinare și infecții intestinale care pot duce la complicații grave, care pot pune viața în pericol. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit, femeile însărcinate, copiii mici și adulții în vârstă prezintă un risc crescut de a dezvolta complicații în urma unei infecții cu E coli. 

Este important să cunoaștem cauzele care duc la infectarea cu Escherichia coli, cum se răspândește bacteria, ce măsuri de prevenire și control putem lua împotriva acesteia și care sunt cele mai eficiente metode pentru a ne feri de pericolul afecțiunilor asociate cu E-coli.

Ce este escherichia coli (E. Coli)?

E coli este o bacterie gram negativă, care se găsește în flora microbiană intestinală a omului și este în mod normal nepatogenă. Infectarea cu anumite tulpini însă declanșează apariția unor boli. Este cazul tulpinilor: ETEC (tulpina enterotoxigenă), EPEC (tulpina enteropatogenă) sau EHEC (tulpina enterohemoragică).

În funcție de agentul patogen contractat, persoanele infectate pot fi diagnosticate cu:

Modalități de răspândire a E-coli

Cele mai multe infecții intestinale apar ca urmare a ingerării de alimente sau apă contaminate. Chiar dacă formele de E. coli trăiesc deja în tractul intestinal, ingerarea bacteriilor din surse din afara corpului poate provoca o infecție intestinală severă.

Carnea insuficient gătită are reputația de a transmite E. coli la om, însă bacteria poate fi prezentă și în solul contaminat, apa netratată din alimentarea comunității, fructe și legume nespălate.

Deși, cel mai frecvent, oamenii dobândesc enterocolita hemoragică prin ingerarea de alimente sau apă contaminate, infecția se poate transmite de la animale la oameni și de la o persoană la alta. Sunt expuse persoanele care se află în permanent contact cu alte persoane, cum ar fi grădinițele, creșele, căminele de îngrijire a persoanelor în vârstă etc.

Prevenirea și controlul infecțiilor cu E Coli

La nivel de individ, sunt obiceiuri sănătoase pe care trebuie să le practicăm în mod curent pentru a preveni infecția cu Escherichia coli. Acestea includ: spălarea temeinică și frecventă a mâinilor, spălarea fructelor și legumelor pe care le consumăm, evitarea contaminării încrucișate prin utilizarea de ustensile, tigăi și veselă curate, păstrarea cărnii crude departe de alte alimente și de alte obiecte din bucătărie, decongelarea cărnii în frigider sau în cuptorul pe microunde, și nu pe blatul de lucru, depozitarea preparatelor din carne la frigider imediat ce s-au răcit, consumul de produse lactate pasteurizate.

Există însă și pericole majore care pot fi evitate printr-un efort concentrat al organizațiilor competente. Este vorba despre companiile furnizoare de apă potabilă pentru uz municipal și de furnizorii de servicii de sănătate, clinici și spitale. Aceștia pot investi în tehnologie și echipamente specifice pentru distrugerea bacteriei E coli și prevenirea îmbolnăvirilor.

Cum ne poate ajuta lumina UV la combaterea bacteriei E-coli?  

Lumina ultravioletă UVC are capacitatea de a distruge bacteria E coli. În urma expunerii la radiația UV cu lungimea de undă de 185-253 NM, numită și radiație germicidală, lanțurile ADN și ARN ale moleculelor ființelor vii sunt destructurate. Astfel, germenii devin incapabili să se mai înmulțească, sunt inactivați și își încheie ciclul de viață fără a mai avea posibilitatea de a se multiplica și a produce îmbolnăviri. 

Aplicațiile tehnologiei UV pentru dezinfecția eficientă a aerului, apei și suprafețelor sunt multiple. Dispozitivele cu lămpi UV pot fi folosite pentru combaterea bacteriei E-coli atât de către utilizatori casnici, cât și de către utilizatorii industriali și de către furnizorii de servicii. 

Recomandări produse:

Pentru industria alimentară, Spectra UV Professional Solutions recomandă PureLine D AF sterilizator UV pentru dezinfecția apei produs de Nuvonic, un sistem UV folosit pentru dezinfecția eficientă a apei de proces și a apei din producție în industria alimentară și a băuturilor alcoolice. Purificată microbiologic sub acțiunea radiației ultraviolete, apa nu își modifică proprietățile organoleptice și poate fi utilizată în siguranță ca ingredient în componența produselor finite, în procesele de preparare și la curățarea echipamentelor de lucru.

Gama de echipamente UV PURELINE D AF cuprinde dispozitive care se pot adapta în funcție de nevoile agenților economici și de caracteristicile instalațiilor existente. Sterilizatoarele UV asigură distrugerea microorganismelor din apă, funcționând pentru debite de până la 130 m³/h. Nu necesită eforturi de întreținere, fiind dotate cu senzori care calculează doza necesară de UV pentru eliminarea în proporție de 99,99 % a virusurilor, bacteriilor și ciupercilor care pot contamina apa și produsele finite, și cu sistem de curățare automată a plăcilor de quartz.

Companiile de furnizare a apei municipale își pot îmbunătăți considerabil serviciile apelând la sisteme UV pentru purificare a apei potabile, prin care se reduce riscul îmbolnăvirilor cu E coli și alte microorganisme din apa de băut în rândul populației consumatoare. Pentru uz municipal, specialiștii noștri recomandă Spektron sterilizator UV pentru dezinfecția apei, de la Wedeco. 

Echipamentele sunt disponibile într-o gamă largă de opțiuni adaptabile și ușor de introdus în instalațiile existente. Sterilizatorul Spektron se montează în conductă și dezinfectează un debit de apă de până la maxim 4000 m³/h, fiind capabil, datorită senzorilor, să își regleze cantitatea de UV necesară eliminării germenilor, în funcție de debit. 

Durata mare de viață a lămpilor, consumul redus de energie electrică și eficiența în dezinfectarea fără clor și produse reziduale fac din acest echipament o alegere de top pentru o apă de consum pură, fără gust și miros modificate, și fără pericolul de infectare cu germeni periculoși pentru sănătatea utilizatorilor.

Pentru controlul răspândirii germenilor și al îmbolnăvirilor, solicită consultanță gratuită la Spectra UV Professional Solutions și vom identifica împreună soluțiile de dezinfecție potrivite pentru afacerea ta, în orice domeniu activezi!

Articole recomandate