Dezinfectarea aerului în depozitarea frigorifică din industria alimentară

Articol
Jan 05, 2024

Procesul de depozitare frigorifică a alimentelor este esențial pentru menținerea prospețimii, siguranței și calității ingredientelor și produselor în fabricile din industria alimentară. Conservarea la temperaturi scăzute crește durata de viață a alimentelor perisabile, încetinește procesul natural de alterare, însă nu este suficientă pentru a îndeplini standardele de igienă atât de stricte în acest domeniu. 

Asigurarea unor condiții optime, prin care produse precum carnea, peștele, lactatele, legumele și fructele sunt ferite de contaminarea microbiologică, este deosebit de importantă pentru valabilitatea alimentelor și siguranța consumului. În acest sens, tehnologia UV este un aliat de nădejde al producătorilor și distribuitorilor din industria alimentară, care au la dispoziție soluții inteligente și sigure de dezinfecție a aerului și suprafețelor în spații frigorifice.

De ce este esențială dezinfectarea aerului în depozitele frigorifice din industria alimentară?

Depozitarea frigorifică are rolul de a încetini, prin acțiunea temperaturilor scăzute, procesele metabolice firești prin care trec alimentele perisabile, micșorând viteza de reacție si activitatea enzimelor endogene. Chiar dacă majoritatea germenilor se dezvoltă mai greu în mediu rece, o încărcătură microbiologică mare a aerului și suprafețelor din spațiile frigorifice duce la contaminarea produselor cu microorganisme periculoase care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor. 

Oricâte măsuri de igienă și siguranță s-ar pune în aplicare pentru controlul strict al calității proceselor de producție, ingredientelor și produselor finite, dacă aerul din spațiile de depozitare frigorifică nu este steril, alimentele sunt supuse riscului de contaminare, vor avea o durată de viață mai scăzută și ar putea provoca infecții cu bacterii, virusuri și mucegaiuri. Utilizarea de sterilizatoare cu lămpi UV pentru dezinfecție înlătură eficient aceste pericole și menține calitatea optimă a produselor depozitate în camerele frigorifice.

Cum pot lămpile UV asigura un aer curat și sigur în spațiile de depozitare frigorifică?

Lămpile UV produc radiație ultravioletă de joasă frecvență, care are capacitatea de a distruge ADN-ul celulelor vii. Microorganisme periculoase precum Bacillus, E. Coli, Clostridium, Legionella, Vibrio, Salmonella, Pseudomonas sau Staphylococcus sunt incapabile de a se dezvolta și înmulți după expunerea la lumina germicidală emisă de lămpi. 

Lămpile UV acționează prin iradierea directă a aerului din spațiile frigorifice. Dispozitivele cu lămpi UV bactericide se instalează pe tavan, lângă sistemul de ventilație sau pe perete și dezinfectează eficient și sigur aerul, fără substanțe chimice și fără eforturi din partea personalului din industria alimentară. Se obțin astfel condiții optime de depozitare a alimentelor, ferite de pericolul contaminării cu germeni.

În ce mod contribuie tehnologia UV la menținerea calității alimentelor în timpul depozitării?

În spații frigorifice, dezinfecția cu ajutorul unor sterilizatoare aer cu UV are rolul a menține un aer pur, fără încărcătură microbiană, și suprafețe sterile, fără depuneri de biofilm. Se asigură în acest mod standarde ridicate de igienă pentru depozitarea frigorifică a alimentelor, menținerea calității și integrității acestora, prelungirea duratei de valabilitate și siguranță la consumul lor.

În plus, tehnologia UV are avantajul că nu implică utilizarea substanțelor chimice, ceea ce face ca procesul de dezinfecție să fie prietenos cu mediul și absolut sigur pentru alimente.

Care sunt beneficiile utilizării sistemelor de dezinfectare a aerului de la SPECTRA PROFESSIONAL UV SOLUTIONS în spațiile frigorifice?

Utilizarea de sisteme UV în industria alimentară pentru dezinfecția aerului în depozitarea frigorifică aduce agenților economici din acest sector o serie de beneficii considerabile. Optând pentru instalarea de sterilizatoare UV aer de la Spectra Professional UV Solutions: 

Pentru dezinfecția aerului în spațiile frigorifice, în oferta magazinului www.spectra.ro se regăsesc sisteme UV ușor de montat și de întreținut, cu performanțe remarcabile, echipamente OEM de la producători renumiți în domeniul tehnologiei de sterilizare cu ultraviolete. 

Specialiștii noștri recomandă antreprenorilor din industria alimentară UV REFLEX SCB, sterilizator UV pentru dezinfecția aerului din camerele frigorifice, produs de Light Progress. Echipamentul este conceput pentru a fi montat pe tavan, lângă sistemul de ventilație, iar dezinfecția se face prin iradierea debitului de aer generat de ventilator și purificarea acestuia de germeni înainte de a ajunge să contamineze alimentele depozitate. 

Oglinda din spatele grilei de tip fagure amplifică performanțele lămpii UV. Sterilizatorul este perfect adaptat pentru a funcționa în condiții de temperatură redusă și are factor de protecție la umezeală IP55.

Un dispozitiv versatil recomandat de Spectra Professional UV Solutions este și UVpro WDS, sterilizator UV pentru dezinfecție aer și suprafete de la producătorul Nuvonic. Acesta realizează dezinfecția prin iradiere directă cu lampa UV germicidă. În câteva minute de funcționare se obține efectul biocid dorit. Dispozitivul se utilizează în absența personalului, însă printr-o simplă rotire a reflectorului din dotare către tavan sau perete, UVpro WDS poate continua să sterilizeze aerul și în prezență umană. 

Rezistent la umiditate și deosebit de eficient datorită reflectorului care sporește acțiunea lămpii UV, echipamentul de la Nuvonic elimină până la 99,99 % dintre germenii din aer și de pe suprafețe, lăsând camera frigorifică igienizată, aerul curat, suprafețele ferite de depunerile de biofilm și alimentele protejate de riscul de contaminare microbiologică.

Performanțe ridicate în dezinfecția aerului și a suprafețelor din spațiile frigorifice se pot obține și cu ajutorul UV STICK NX, sterilizator UV produs de Light Progress. Este un dispozitiv de iradiere directă, care se montează pe tavanul camerei frigorifice, într-o poziție centrală. Se utilizează doar în absența personalului și asigură o sterilizare eficientă cu ajutorul lămpii UV cu o emisie de până la 253,7 nm și al reflectorului. Asigură un aer curat, suprafețe igienizate și înlătură pericolul contaminării produselor depozitate.

Tehnologia UV se dovedește a fi un partener de încredere pentru producătorii și distribuitorii din industria alimentară. Dezinfecția eficientă a aerului și a suprafețelor în spațiile frigorifice contribuie la menținerea condițiilor optime de depozitare, la prelungirea duratei de valabilitate a alimentelor, înlăturând în același timp riscurile de îmbolnăviri în rândul personalului și al consumatorilor. Sistemele de dezinfectare a aerului de la Spectra Professional UV Solutions oferă beneficii semnificative, garantând un aer curat, suprafețe sterile și prevenirea contaminării microbiologice, condiții prin care se asigură calitatea și integritatea produselor depozitate în spațiile frigorifice.


Articole recomandate