Infecțiile cu bacteria Pseudomonas Aeruginosa pot avea consecințe grave, cum ar fi pneumonii severe, septicemii și infecții ale rănilor, iar tratarea lor poate fi dificilă și complicată. Nu-i de mirare că este unul dintre cei mai temuți patogeni din mediul medical. Citește în continuare pentru a afla totul despre bacilul piocianic: simptome, tratament disponibil, posibile complicații și ce masuri putem lua pentru a preveni infecțiile.
Pseudomonas Aeruginosa, numită și pseudomo sau piocianic, este o bacterie care poate fi găsită în sol, apă și unitățile medicale. Este o specie bacteriană extrem de adaptabilă și rezistentă la condiții extreme, inclusiv la antibiotice.
Pseudomonas Aeruginosa poate cauza o varietate de infecții în organismul uman, în special la persoanele cu sistem imunitar slăbit sau cu afecțiuni cronice. Această bacterie este asociată cu infecții ale plămânilor, pielii, tractului urinar și sângelui. În plus, poate fi o cauză majoră a infecțiilor respiratorii la pacienții cu fibroză chistică sau cu alte afecțiuni pulmonare cronice.
Are o serie de caracteristici care îi oferă capacitatea de a infecta țesuturile umane și de a evita sistemul imunitar. Acești factori includ enzime de degradare a țesutului și exopolizaharide, molecule care le protejează de agenți externi, precum antibioticele sau atacurile sistemului imunitar.
Există mai multe cauze ale apariției bacilului piocianic, cele mai comune fiind:
mediul natural: bacteria poate fi găsitp în sol și în apele dulci sau sărate, în condiții diverse, de la solurile umede la cele uscate sau în apele stagnante
mediul spitalicesc, unde poate supraviețui și se poate răspândi rapid, contaminând echipamentele medicale, soluțiile intravenoase sau alte suprafețe
persoanele cu sistem imunitar slăbit, printre care cei internați în spitale sau care suferă de boli cronice
utilizarea excesivă a antibioticelor
contaminarea mediului înconjurător: apa de la robinet sau suprafețele din jurul nostru
Este important să cunoaștem modul în care putem lua o infecție cu Pseudomonas Aeruginosa. Transmiterea infecției poate avea loc prin mai multe modalități: contactul direct cu o sursă sau o suprafață infectată, folosirea unui echipament medical contaminat, dar și prin consumul de apă sau alimente contaminate.
Pentru început, pseudomo poate fi transmis cu ușurință prin contactul direct cu o persoană sau o suprafață contaminată. De exemplu, prin atingerea unei plăgi infectate sau a unui dispozitiv medical contaminat. Bacteriile pot fi transferate de la un pacient la altul prin intermediul cateterelor, tuburilor de respirație sau a altor dispozitive utilizate în tratamentul medical.
În unele cazuri, bacteriile pot fi transmise prin consumul de alimente sau apă contaminată. Acest lucru poate apărea în special în cazul alimentelor crude sau insuficient preparate termic.
Există mai mulți factori de risc de care trebuie să se țină cont. Persoanele predispuse la infecțiile cu Pseudomonas Aeruginosa sunt cele care:
primesc tratamente imunosupresoare (cele cu transplanturi de organe sau care urmează chimioterapie pentru cancer)
sunt internate în spital și conectate la ventilatoarele sau cateterele
suferă de fibroză chistică sau bronșita cronică
au răni deschise sau arsuri
utilizează antibiotice pe termen lung
Este important ca infecțiile cu bacilul piocianic să fie tratate în timp util. Altfel, pot cauza o serie de complicații, mai ales în cazul pacienților cu sistem imunitar slăbit sau cu afecțiuni cronice. Iată care sunt cele mai comune dintre complicațiile comune asociate cu această bacterie.
pneumonii severe, care pot necesita ventilare mecanică sau alte intervenții medicale intense
septicemie, o infecție gravă a sângelui care poate duce la complicații serioase, inclusiv la șoc septic și la afectarea organelor
infecții ale rănilor și arsurilor, care pot întârzia vindecarea rănilor și pot crește riscul de complicații
infecții ale tractului urinar
conjunctivită (infecție a ochilor)
otită externă, când pseudomonas aeruginosa afectează urechea
Infecția cu Pseudomonas Aeruginosa prezintă diverse simptome, în funcție de zona infectată a corpului și de severitatea infecției. Simptomele generale includ febră, slăbiciune generală, scădere în greutate și stări de oboseală sau epuizare.
Infecțiile pulmonare pot cauza tuse persistentă, dificultăți de respirație, senzație de sufocare, dureri în piept și secreții purulente din plămâni. Pacienții cu infecții cutanate sau răni pot prezenta roșeață, umflături, senzație de arsură sau mâncărime în zona afectată, secreții purulente și febră. În caz de infecție a tractului urinar, pot fi întâlnite urinarea frecventă și dureroasă, senzație de arsură sau disconfort în timpul urinării, urină tulbure sau cu miros neplăcut și febră. Cât despre infecțiile oculare, acestea pot provoca ochi roșii, umflături în jurul ochilor, secreții purulente și senzație de iritare sau mâncărime în ochi, iar cele ale urechii pot cauza durere, umflături, secreții și dificultăți de auz.
Dacă prezinți aceste simptome sau suspectezi o infecție cu Pseudomonas Aeruginosa din alte motive, îți recomandăm să te adresezi unui medic pentru a primi un diagnostic corespunzător. Doar un doctor îți poate prescrie tratamentul adecvat pentru această bacterie.
Sterilizarea cu lămpi UV poate preveni Pseudomonas Aeruginosa prin inactivarea bacteriei în aerosoli aerieni. Un studiu a evaluat eficacitatea iradierii cu UV-C și a constatat că adăugarea radiațiilor a crescut semnificativ inactivarea bacteriei în comparație cu descompunerea naturală a acesteia.
Dozele de UV-C între 246 și 1968 µW s/cm2 (micro-watt pe secundă pe centimetru pătrat) au avut o eficacitate estimată de aproximativ 50-90% în ceea ce privește inactivarea bacteriei din aer. Mai mult, s-a constatat că dozele mai mari de UV-C nu au avut o îmbunătățire semnificativă în eficacitate. Acest fapt sugerează că nivelurile mai mici de doză pot fi suficiente pentru a inactiva bacteriile.
Drept urmare, sterilizarea cu UV-C ar putea fi o modalitate eficientă și sigură de a preveni transmiterea Pseudomonas Aeruginosa în mediile interioare, inclusiv în instituțiile medicale
Pentru a preveni transmiterea infecțiilor, personalul medical trebuie să respecte protocoale stricte de igienă. Acestea implică igienizarea și sterilizarea suprafețelor și a instrumentelor utilizate în îngrijirea pacienților, precum și alte suprafețe atinse de pacienți sau personal. Trebuie curățate și dezinfectate inclusiv paturile, mesele și clanțele, folosind soluții dezinfectante adecvate, de la distribuitori autorizați. De asemenea, seringile, tampoanele și alte materiale de unică folosință ce pot fi infectate trebuie să fie colectate și eliminate în mod corespunzător, conform protocoalelor de gestionare a deșeurilor medicale.
Prin spălarea adecvată a mâinilor, personalul medical poate reduce semnificativ riscul de transmitere a infecțiilor, inclusiv a celor cauzate de bacterii precum Pseudomonas Aeruginosa. Acest lucru implică folosirea tehnicilor corecte de spălare a mâinilor: folosirea săpunului și a apei timp de cel puțin 20 de secunde, acoperirea tuturor suprafețelor mâinilor cu săpun și frecarea viguroasă a mâinilor pentru a elimina bacteriile și murdăria.
Personalul medical trebuie să acorde o atenție deosebită igienei mâinilor înainte și după contactul cu pacienții, înainte și după efectuarea procedurilor medicale și în orice alt moment în care mâinile pot fi contaminate. Se recomandă repetarea procesului înainte de punerea și după scoaterea mănușilor de protecție, pentru a preveni contaminarea încrucișată.
Aceste medii sunt umede și calde, astfel încât oferă condiții favorabile pentru dezvoltarea și răspândirea bacteriilor și a altor agenți patogeni. De aceea, trebuie să fim conștienți de riscurile asociate utilizării piscinelor și a altor facilități cu apă refolosită, în special în cazul în care igiena și curățenia nu sunt menținute riguros. Când apa nu este tratată suficient sau este deja contaminată, devine o sursă de bacterii și virusuri, inclusiv de Pseudomonas Aeruginosa.
Pentru a reduce riscul de infectare în această situație, este recomandat să se evite utilizarea sau să se limiteze timpul petrecut în aceste medii publice, în special în cazul persoanelor cu un sistem imunitar slăbit sau cu răni deschise. Totodată, trebuie să se respecte întotdeauna regulile de igienă și să se facă duș imediat după utilizarea piscinelor sau a căzilor cu hidromasaj, pentru a elimina bacteriile de pe piele.
Pentru a menține un mediu sigur în unitățile medicale, este necesară și menținerea igienei pacienților. Se recomandă ajutarea acestora la efectuarea igienei personale zilnice, printre care spălatul pe mâini, dușul sau baia, spălarea dinților și îngrijirea părului. Astfel, se poate preveni acumularea de bacterii pe piele. De asemenea, lenjeria de pat și hainele pacienților trebuie schimbate regulat.
Nu în ultimul rând, se recomandă monitorizarea semnelor de infecție. Personalul medical ar trebui să fie atent la semnele de infecție comune, pentru a identifica și trata rapid eventualele probleme.
Pseudomonas aeruginosa necesită tratament antibiotic, personalizat pentru fiecare pacient în parte. Se ține cont de factori precum localizarea infecției, severitatea acesteia și starea generală de sănătate a pacientului. Totuși, bacteriile pot deveni rezistente la anumite antibiotice, ceea ce poate face tratamentul mai dificil. Medicul va alege antibioticele potrivite, pe baza sensibilității bacteriilor la acestea și a localizării infecției.
În unele cazuri, se prescriu mai multe antibiotice în același timp sau în combinație cu alte tipuri de medicamente pentru a trata infecțiile severe sau rezistente. Acest lucru poate crește șansele de succes în tratarea infecției, însă există situații în care poate fi necesară îndepărtarea chirurgicală a țesutului infectat, pentru a opri răspândirea infecției și pentru a promova vindecarea.
Pentru pacienții cu infecții severe sau complicații, poate fi necesară administrarea de lichide intravenoase, oxigen suplimentar sau alte tratamente de sprijin pentru a menține funcțiile vitale și a îmbunătăți starea generală. În plus, după tratamentul unei infecții cu Pseudomonas Aeruginosa, este important să se ia măsuri pentru a preveni recurența.
Scapă de piocianic cu SITA 440, un sterilizator UV industrial conceput pentru a satisface nevoile industriilor alimentare și băuturilor, farmaceutice, horticole, de apă potabilă și industriale în general. Acest sistem oferă debite cuprinse între 50 și 3000 m³/h și este echipat cu un sistem automat de curățare a tecilor de quartz.
Panoul ST Evolution al seriei UV 440 este ușor de utilizat și include o placă Modbus și conexiune Ethernet, care facilitează integrarea în instalațiile existente. Unitățile robuste sunt controlate de un PLC modern cu ecran tactil, iar doza de UV este monitorizată de un senzor UV SITA pentru a asigura o dezinfecție eficientă.
Sterilizatorul UV SITA 440 oferă numeroase avantaje și beneficii, printre care dezinfecție fără utilizarea substanțelor chimice, păstrarea proprietăților organoleptice ale apei, costuri de întreținere și energetice reduse. Sistemul automatizat de curățare a tecilor de quartz permite funcționarea în parametri optimi fără intervenție exterioară pentru curățare, aspect care asigură un proces eficient și fiabil de sterilizare. Mai mult, sterilizatorul poate fi montat pe un skid pentru instalare și manevrare mai ușoară și include un senzor integrat pentru monitorizarea dozei de UV.
Pseudomonas Aeruginosa este o bacterie patogenă capabilă să cauzeze o gamă largă de infecții, în special la persoanele cu sistem imunitar slăbit sau cu afecțiuni cronice. Pentru a preveni și trata infecțiile cu Bacil piocianic, este important să se adopte măsuri eficiente de prevenție și să se monitorizeze cu atenție pacienții. În cazul unei infecții, trebuie să se administreze în timp util un tratament adecvat, adaptat la severitatea și localizarea infecției.
Surse:
“What Is Pseudomonas Aeruginosa? Symptoms, Causes, Diagnosis, Treatment, and Prevention.” Everyday Health, 2022, www.everydayhealth.com/pseudomonas-aeruginosa/. Accesat la 13 aprilie 2024.
“The Effectiveness of Ultraviolet-C (UV-C) Irradiation on the Viability of Airborne Pseudomonas Aeruginosa.” International Journal of Environmental Research and Public Health (Online), vol. 19, no. 20, 21 Oct. 2022, pp. 13706–13706, www.mdpi.com/1660-4601/19/20/13706, https://doi.org/10.3390/ijerph192013706. Accesat la 13 aprilie 2024.
“What Is Pseudomonas Aeruginosa?” WebMD, 2017, www.webmd.com/a-to-z-guides/pseudomonas-infection. Accesat la 13 aprilie 2024.