Dezinfecția aerului în zonele de producție din industria alimentară

Articol
Nov 01, 2023

Zonele de producție din industria alimentară sunt condiționate de o igienă strictă, astfel încât siguranța ingredientelor și a produselor finite să nu fie compromisă. Fiind perisabile, alimentele sunt supuse pericolului contaminării microbiologice, alterării și pot deveni mediul propice de înmulțire a germenilor care cauzează îmbolnăviri. Calitatea aerului este un factor care contribuie la menținerea sau, dimpotrivă, la compromiterea siguranței spațiilor de producție.

Dezinfecția aerului în industria alimentară este esențială pentru sănătatea personalului și integritatea alimentelor procesate sau ambalate. Utilizarea tehnologiei cu lămpi UV pentru sterilizare reprezintă o soluție eficientă și sigură pentru obținerea unui aer microbiologic pur, condiție de bază pentru siguranța angajaților și a consumatorilor produselor alimentare. 

Surse de contaminare a aerului în unitățile de procesare

Unitățile de procesare a alimentelor reprezintă mediul propice pentru dezvoltarea unor germeni periculoși pentru sănătatea oamenilor. La contaminarea microbiologică a aerului pot contribui o serie de factori care țin de specificul activității din industria alimentară:

Riscul de contaminare din camerele frigorifice

Riscul de contaminare cu germeni în camerele frigorifice din industria alimentară reprezintă o preocupare semnificativă pentru agenții economici, deoarece aceste spații sunt folosite pentru depozitarea produselor alimentare și pot fi locuri propice pentru dezvoltarea bacteriilor, virusurilor și mucegaiurilor, în cazul în care nu sunt gestionate corespunzător. Condensul, temperaturile inadecvate, depozitarea necorespunzătoare a produselor sau igiena improprie pot contribui la contaminarea aerului și, implicit, a alimentelor.

Dezinfecția aerului cu sisteme UV în zonele de producție și în spațiile de depozitare înlătură o serie de probleme de siguranță a mediului, diminuează riscurile de îmbolnăvire a personalului și menține integritatea produselor.

Utilizarea luminii UVC în dezinfecția aerului în zonele de producție din industria alimentară

Proprietățile biocide ale luminii ultraviolete au fost demonstrate științific și sunt utilizate în dezvoltarea unei tehnologii eficiente de producere artificială a radiației UVC germicidale. Pentru dezinfecția aerului, apei și suprafețelor, se folosesc dispozitive performante cu lămpi UV. Acestea emit radiație germicidală, care are capacitatea de a distruge 99,99 % dintre germenii cunoscuți din mediile în care se face expunerea la lumina UV.

Dezinfecția aerului în zonele de producție din industria alimentară este una dintre aplicațiile extrem de utile ale tehnologiei UV. Cu ajutorul unor sterilizatoare UV aer se distrug microorganisme periculoase precum Bacillus, E. Coli, Clostridium, Legionella, Vibrio, Salmonella, Pseudomonas, Staphylococcus, virusul gripal și Covid 19, care cauzează infecții respiratorii sau gastrointestinale severe. 

În industria alimentară, dezinfecția aerului în zonele de producție, de depozitare și de ambalare se face fie prin iradiere directă cu lămpi UV de mare putere, care acționează în câteva minute în absența personalului, fie permanent, prin absorbția aerului într-o cameră germicidă a sterilizatorului, purificarea lui prin acțiunea razelor UV și eliberarea în incintă. În funcție de nevoile afacerii, managerii din sectorul alimentar pot opta pentru diferite echipamente de sterilizare UV a aerului, disponibile aici: https://www.spectra.ro/sterilizatoare-uv-aer/?industry=industria-alimentara#filtru .

Recomandare SPECTRA PROFESSIONAL UV SOLUTIONS

Deosebit de eficient pentru dezinfecția aerului în industria alimentară este echipamentul UVpro V1000 sterilizator UV aer, produs de Nuvonic (UVPRO) și recomandat de specialiștii Spectra Professional UV Solutions. Acest sistem UV este ideal pentru spații de producție, hale și incinte mari sau depozite de până la 450 m³. 

Construit din materiale rezistente la umezeală, coroziune și variații de temperatură între -10la +50, cu grad de protecție IP 51, UVpro V1000 funcționează excelent în diverse condiții de mediu. Se instalează ușor, pe perete sau pe tavan. 

UVpro V1000 sterilizator UV pentru dezinfectia aerului, producator Nuvonic (UVPRO)

Acțiunea radiației ultraviolete UVC nu afectează sănătatea personalului, întrucât dezinfecția se realizează prin aspirarea aerului în camera germicidă și iradierea lui cu ajutorul razelor UV în interiorul acesteia. Aerul purificat este apoi împins înapoi în incintă și așa mai departe, în mod constant, până la purificarea întregului volum de aer din încăpere.

Prevăzut cu un sistem de ventilație reglabil între 250-800 m³/h, sterilizatorul UV aer de la Nuvonic permite o reglare și o creștere semnificativă a dozei de UVC, astfel încât și sporii mucegaiului să fie inactivați. Lămpile UVC elimină eficient microorganisme precum viruși, bacterii, ciuperci, mucegaiuri, lăsând în incintă un mediu steril, ferit de pericolul contaminării microbiologice, fără a utiliza substanțe chimice, fără muncă și timp suplimentar alocat dezinfecției.

Angajații sunt protejați de îmbolnăviri și alergii, se asigură condiții optime pentru siguranța alimentelor și respectarea standardelor de igienă și curățenie în industria alimentară.

Concluzii

Dezinfecția aerului în zonele de producție din industria alimentară este deosebit de importantă pentru menținerea siguranței și calității produselor alimentare. Tehnologia cu lămpi UV reprezintă o soluție eficientă și sigură pentru purificarea aerului, eliminând în proporție de 99,99 % bacteriile, virusurile și mucegaiurile cunoscute. Această metodă oferă un mediu de producție steril și contribuie la menținerea integrității alimentelor. 

Prin utilizarea tehnologiei UV, agenții economici din industria alimentară pot să evite riscul de îmbolnăviri în rândul personalului și să respecte standardele stricte de igienă, creând un mediu de lucru sigur și protejând sănătatea consumatorilor.


Articole recomandate