Wedeco: Inovație și sustenabilitate în tratarea apei

Articol
Sep 01, 2023

Problema deversării apelor uzate rezultate din folosința populației racordate la rețeaua de apa municipală sau din activitatea industrială este un subiect de importanță majoră în contextul preocupărilor omului modern pentru mediu.

Convențiile internaționale pe această temă, directivele Uniunii Europene, precum și legislațiile țărilor membre au stabilit norme clare, prin care se impune o purificare a apelor uzate înainte de deversarea lor în râuri, lacuri sau în mare, astfel încât acestea să nu polueze chimic sau biologic mediul și să nu pună în pericol sănătatea oamenilor și a animalelor.

De un real ajutor în zilele noastre este noua tehnologie UV de la Wedeco, prin care procesul de purificare este eficient și sigur, cu ajutorul unor dispozitive cu lămpi UV ușor de integrat în instalații și bazinele de colectare a apelor uzate.

 

Istoria și evoluția Wedeco

Pe piața sistemelor de dezinfecție a apelor uzate și a apelor pentru consumul populației, Wedeco este un brand cu tradiție, recunoscut pentru soluții UV eficiente în tratarea apei. Linia de cercetare și producție Wedeco a fost fondată în anul 1976 în localitatea Herfort din Germania, având ca obiectiv dezvoltarea unor tehnologii de tratare a apei fără substanțe chimice, prietenoase cu mediul, cu ajutorul luminii ultraviolete și al sistemelor cu ozon.

Efectele nocive ale dezinfecție apei cu substanțe chimice precum clor, dioxid de clor și hipoclorit au fost evidențiate prin numeroase studii, de aceea normele legislative interzic deversarea apelor cu un conținut ridicat de compuși pe bază de clor. Viitorul în tratarea apelor uzate este reprezentat de tehnologia UV și de tehnologia cu ozon, de care se ocupă cu succes Wedeco. În prezent, peste 250.000 de sterilizatoare apă UV și dispozitive de sterilizare cu ozon se folosesc la nivel global, iar numărul lor este în continuă creștere. Dezinfecția UV este utilizată astăzi în tratarea apelor potabile, a apelor uzate și în acvacultură.

Integrarea în Xylem

Wedeco este brandul companiei Xylem, care produce echipamente pentru companiile de furnizare a apei de consum pentru populație, pentru industrie, agricultură și acvacultură, pompe și conducte, sisteme de purificare a apelor uzate și de reutilizare a acestora. Este o companie ale cărei origini pot fi identificate în anul 1901, când suedezul Peter Alfred Stenberg, fierar și matrițer, a dezvoltat o afacere in localitatea Lindås din Suedia, care furniza inițial echipamentele pentru o fabrică locală de sticlă. Din 1929 începe să producă conducte pentru apă. De atunci, compania a cunoscut o evoluție constantă și este astăzi unul dintre liderii mondiali în echipamente pentru furnizarea și tratarea apei.

Preocuparea pentru eficiență, sisteme fiabile de furnizare a apei, de colectare și tratare și pentru soluții ecologice de purificare a apelor uzate a făcut ca produsele Xylem să fie comercializate în peste 150 de țări. Wedeco este un brand în continuă ascensiune, propulsat de interesul și preocupările recente pentru soluții ecologice de purificare a apelor uzate.

Produse și serviciile oferite de Wedeco

Wedeco oferă sisteme și soluții de tratare a apei potabile și a apelor uzate, sterilizatoare UV și dispozitive pentru sterilizare cu ozon, fără substanțe chimice, prietenoase cu mediul. Echipamentele produse și comercializate sub marca Wedeco sunt destinate clarificării sau sedimentării apelor uzate, colectării nămolului rezultat din ape murdare, sistemelor pentru managementul biosolidelor, sistemelor de filtrare a apelor uzate, sistemelor de aerare a apelor uzate, dezinfecției apelor destinate consumului și sterilizării apelor uzate. Wedeco produce, de asemenea, componente și consumabile pentru întreținerea și funcționarea echipamentelor implicate în tratarea apei.

Lămpi UV Wedeco

Lămpile UV de la Wedeco sunt destinate echipamentelor de sterilizare a apei cu lumină UV-C germicidală. Sunt consumabile concepute cu accent pe eficiență și durabilitate, care se înlocuiesc ușor și vin cu o garanție pentru 1 an de funcționare constantă. Cele mai populare tipuri de lămpi UV Wedeco sunt NLR1825WS, NLR1845WS și NLR1880WS. Acestea se integrează în orice sistem de dezinfecție a apei, Wedeco Spektron, Wedeco LBX sau Wedeco TAK.

Sisteme de Dezinfecție UV

Concepute pentru a veni în întâmpinarea nevoii crescânde de a proteja resursele naturale ale planetei, sterilizatoarele UV Wedeco folosesc tehnologia de purificare a apei în mod eficient, expunând apa murdară la acțiunea germicidă a razelor UV-C, care distrug și cei mai rezistenți germeni, pe care substanțele dezinfectante pe bază de clor nu îi pot elimina.

Tehnologia cu Ozon

Sistemele de tratare a apei cu ozon de la Wedeco implică echipamente care produc ozon într-un generator. Ozonul este injectat în apă, unde începe procesul de oxidare în urma căreia se distrug bacteriile, virusurile, dar și metalele care contaminează apa destinată consumului populației. Se obține o apă microbiologic și chimic pură, fără gust de clor și fără miros, printr-un proces prietenos cu mediul, fără produse reziduale.

Sustenabilitate și Inovație

Tehnologiile inovatoare Wedeco vin în întâmpinarea nevoilor omului contemporan de a proteja resursele naturale ale planetei, de a împiedica poluarea și de refolosi resursele limitate. Integrarea apei într-un circuit natural înseamnă deversarea în siguranță în râuri și oceane a apelor uzate, reutilizarea apelor rezultate din consumul gospodăresc sau industrial și grija pentru sănătatea populației.

Atât dezinfecția UV, cât și purificarea apei cu ozon folosesc tehnologii prietenoase cu mediul, fără substanțe chimice reziduale și emisii de carbon. Funcționarea echipamentelor de sterilizare Wedeco este proiectată pentru eficiență energetică maximă, dispozitivele adaptându-se automat la debite diferite ale apei și la transmitanțe UV diferite, astfel încât cu minimum de consum de energie electrică să se obțină puritatea microbiologică dorită, pentru deversarea în siguranță sau pentru consumul populației.

Aplicații și Industrii

Echipamentele de purificare a apei de la Wedeco pot fi folosite în mod eficient și prietenos cu mediul de companiile de apă. Lumina UV-C germicidală este folosită atât la tratarea apei destinate consumului, cât și la tratarea apelor uzate. Aceasta are capacitatea de a distruge germeni periculoși pentru sănătatea oamenilor și a animalelor, rezistenți și la dezinfecția cu clor.

În industria alimentară, tehnologia UV, dar și tehnologia oxidării cu ozon se folosesc la obținerea unor ape îmbuteliate microbiologic pure, destinate consumului. De asemenea, echipamentele Wedeco sunt extrem de utile în fabricile de producere a sucurilor dulci, în care siropul de zahăr este folosit ca ingredient principal. Acesta constituie un mediu propice pentru dezvoltarea germenilor periculoși, iar dezinfecția UV asigură o sterilizare eficientă.

Apele uzate rezultate din consumul spitalelor și clinicilor medicale sunt un pericol pentru sănătatea oamenilor din cauza cantității și diversității germenilor. Dezinfecția UV permite deversarea în siguranță a acestor ape uzate în mediu, eliminând total riscul contaminării biologice.

Soluții specializate pentru tratarea apei uzate în cadrul utilităților municipale

În funcție de caracteristicile instalației de apă, de proiectul fiecărei companii de apă, se poate opta între sisteme diferite de funcționare în purificarea UV a apei. Există sisteme de dezinfecție în canal închis, în care apa circulă sub presiune în conductă și este tratată aici prin acțiunea luminii UV-C germicidale sau sisteme de dezinfecție în canal deschis, în care apa circulă gravitațional și trece prin sistemul de lămpi UV care îi asigură purificarea microbiologică. Specialiștii Xylem analizează nevoile diverse ale clienților și oferă cele mai bune soluții tehnice pentru fiecare proiect în parte.

Sterilizatorul UV Duron produs de Wedeco este destinat dezinfecției apei uzate în canal deschis. Asigură o dezinfecție eficientă pentru debite de apă de la 500 m3/h până la câteva mii de m3/h. Senzorul de intensitate UV controlează automat doza de lumină ultravioletă necesară purificării în funcție de debitul apei. Curățarea tecilor de quartz în care sunt poziționate lămpile UV se face automat, printr-un sistem de ștergătoare, fără produse chimice și fără intervenția omului. Modul de funcționare, senzorii din dotare și panoul de control EcoTouch sau PLC garantează întreținerea și mentenanța ușoară a sistemului.

DURON sterilizator UV pentru dezinfectia apei uzate in canal deschis, producator Wedeco (Xylem)

Sterilizatorul UV Spektron LBX pentru dezinfectie ape uzate sau potabile de la Wedeco este proiectat pentru funcționare în canal închis sau în conductă și destinat apelor uzate cu transmitanță UV redusă, dar și apei pentru consumul populației. Este un sistem versatil, cu opțiuni extinse, care și-a dovedit eficiența și adaptabilitatea pentru diferite scheme de tratare municipale și industriale. Funcționează pentru ape cu debite variabile, de la 2,6 m3/h până la 1346 m3/h.

Spektron LBX sterilizator UV pentru dezinfectie ape uzate sau fluide cu UVT scazut, producator Wedeco (Xylem)

Pe lângă senzorii de debit și de transmitanță UV din dotare, care reglează cantitatea de lumină UV-C necesară distrugerii germenilor, Spektron LBX are avantajul de a fi eficient și datorită lămpilor UV Ecoray, rezistente la temperaturi ridicate și durabile în timp, fiind garantate pentru 14.000 de ore de funcționare. Curățarea automată a tuburilor de quartz este prezentă și la acest model de sterilizator UV și este deosebit de utilă pentru întreținerea ușoară a dispozitivului. Echipamentul se integrează ușor în conductele existente, putând fi montat în diferite poziții.

Apa purificată cu sterilizatoarele UV Wedeco se poate deversa în siguranță în râu sau în mare. Companiile de apă beneficiază de costuri reduse pentru tratarea apei, eficiență energetică și eforturi minime cu mentenanța.

Concluzii

Soluțiile de sterilizarea UV a apelor de la Wedeco reprezintă o alternativă sigură și prietenoasă cu mediul, care desăvârșește procesul de purificare a apelor uzate rezultate din canalizările municipale și din activitatea industrială. Fără produse chimice, fără substanțe reziduale nocive și fără germeni periculoși pentru sănătatea oamenilor și a animalelor, purificarea cu lumina UV-C germicidală este eficientă și economică, permițând deversarea apelor tratate, fără restricții, în emisar, cu protejarea ecosistemelor naturale și a sănătății oamenilor.

 

Articole recomandate